Fleecekläder som tvättas avger små plastpartiklar som hamnar i näringskedjan. Foto: Angelique Hvalgren Johansson/Sveriges Radio

Fleece som tvättas hamnar i djurplankton

Varje gång ett klädesplagg av fleece tvättas lossnar små, små plastpartiklar som följer med sköljvattnet och de fastnar inte i reningsverken. Partiklarna tas upp av djurplankton och sen förs de vidare i näringskedjan.

– Fleeceplagg avger en massa små plastfragment. Vid varje tvätt avger en fleecetröja 1 900 fragment, säger havsforskaren Jan-Erik Bruun till Ålandstidningen på nätet.

Jan-Erik Bruun arbetar på Finlands miljöcentral och har studerat mikroplasternas påverkan på havsmiljön. Han anser att deras inverkan på haven är större än man tidigare trott.

– Något måste göras allmänt från hela samhället för att undvika plaster. Man skulle behöva hitta på något knep mot detta i reningsverken, säger Jan-Erik Bruun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".