Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Östersjöområdet

Matkultur runt Östersjön kan locka turister

Kroppkakor finns i Estland och Litauen.
1:44 min
Kroppkakor är ett exempel på maträtter som finns i flera Östersjöländer. Foto:Scanpix

Det finns en gemensam matkultur för länderna runt Östersjön som kanske kan locka turister. Det upptäcktes när lokala matrecept började läggas ut på en gemensam sida för regional matkultur. Kroppkakor är ett exempel på en Östersjörätt som finns även i Litauen och Estland.

Riina Nodapeera på Hushållningssällskapet på Gotland säger att vi ligger väldigt nära varandra när det gäller maten runt Östersjön:

– Vi känner igen en Östersjömatkultur som skiljer sig exempelvis från den franska matkulturen.

Det är 25 regioner som lägger ut mat på hemsidan och Riina Nodapeera tror att maten kan locka besökare till Östersjöregionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".