Blekinge.

Tusentals blekingar fick nytt löneavtal idag

IF Metall: "Hade hoppats på mer"
1:05 min

Tusentals industriarbetare i länet fick idag ett nytt avtal för de kommande tre åren. Men först efter att medlare hade kallats in.
– Riktigt nöjd är jag inte, säger Jörgen Martinsson, ordförande i IF Metall i Blekinge.

Till slut - och med hjälp av medlare - kom parterna idag överrens om ett avtal. Fackförbunden IF metall, Unionen och Sveriges ingenjörer skrev slutligen på avtalet och det gjorde även motparten Teknikföretagen.

Avtalet innebär en löneökning på 6,8 procent på tre år och det innefattar även pengar för att betala deltidspensioner. Men facken fick även igenom en jämställdhetsfråga.

– Vi får en utökad föräldralön med ytterligare en månad till sex månader, säger Jörgen Martinsson.

Arbetsgivaren ska nu alltså fylla upp med extra pengar under den sjätte månaden som en anställd är föräldraledig.

Exakt hur många blekingar som påverkas av avtalet är oklart. Bara IF Metall har 11 500 medlemmar. Enligt Jörgen Martinsson gäller avtalet även de som inte är anslutna till facket.

– Det är bra att vi till slut kunde nå en överenskommelse. Avtalet ger stabila planeringsförutsättningar för Sveriges så betydelsefulla exportindustri, säger skriver Teknikföretagens vd Åke Svensson.

Avtalet löper till sista mars 2016.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".