Det verkar nu som att det kommer dröja innan Sölvesborg får besök av de lila tågen. Foto: Karin Olsson-Bendix/Sveriges Radio.
Sölvesborg

Pågatåg till Sölvesborg hotade

Lennart Andersson "Det handlar om en eller två minuter"
1:31 min

Mycket pekar på att Pågatågen trots allt inte kommer att vända i Sölvesborg i slutet av året. Istället förordar Trafikverket att tågen ska vända i Bromölla.

Orsaken är att vändtiden på stationen i Sölvesborg skulle bli för kort.

Vändtiden, som bör vara runt tio minuter, är dels till för att personalen ska hinna ändra färdriktning på tåget och dels för att det ska finnas någon minuts marginal för att kunna köra in en eventuell försening.

Funkar inte i teorin
Med de beräkningar som Trafikverket nu gjort så är vändtiderna i Sölvesborg för korta. Därför kan Trafikverket i nuläget inte säga ja till att den nya trafiken körs till Sölvesborg. 

– Det är på håret. När vi räknar på det i teorin så kommer vi inte upp i de vändtider som man vill ha för en bra vändning, säger Lennart Andersson, regionchef syd på Trafikverket.

Några minuter saknas
Han förklarar att det inte är mycket tid som fattas.

– Det gäller en eller två minuter och det låter kanske lite. Men det finns en gräns för vad vi vill ge oss in och chansa på, menar han.

Redan i nuläget finns det dock andra stationer där vändtiden är kortare än 10 minuter. Så varför då kräva 10 istället för 8-9 minuter i Sölvesborg?

– Därför att det är ett nytt trafikupplägg, vi vill känna att vi kan tro på den här idén, säger Lennart Andersson.

Dialogen fortsätter
Ännu är dock inte sista ordet sagt i den här frågan och det Trafikverket vill nu är att föra en dialog med Skånetrafiken och Blekingetrafiken för att se om parterna kan komma överens om en testperiod.

Det Lennart Andersson på Trafikverket föreslår är att under några veckor i januari 2014 testa att vända tågen i Sölvesborg. Och beroende på hur den testperioden fungerar så kan man sedan ta ett slutgiltigt beslut.

Sölvesborgs kommunalråd, Helené Björklund (S), är inte överraskad eftersom hon visste att det inte var helt klart.

– Det känns som en foxtrot - två steg framåt och ett tillbaka, säger Helené Björklund.

– Jag är inte så överraskad för jag visste redan innan att vi inte var i mål. Och det kan vända igen så jag sitter lugn än så länge så får vi se vad som händer, säger Heléne Björklund.

Läs mer om Pågatågen här:

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".