Chatarina Holmberg, socialdemokratiskt oppositionsråd i Karlskrona, vill avskaffa RUT-avdraget. Foto: www.karlskrona.se
Karlskrona

Socialdemokraterna i Karlskrona ratar RUT

"Man måste ta reda på var pengarna används bäst"
1:46 min

Socialdemokraterna i Karlskrona vill avskaffa RUT-avdraget. De menar att pengarna kan användas bättre på annat håll och har skrivit en gemensam motion till partiets styrelse, som vill ha kvar avdraget.  

I morgon börjar socialdemokraternas partikongress i Göteborg. Till den har Socialdemokraterna i Karlskrona skrivit en motion som föreslår att RUT-avdraget avskaffas.

Chatarina Holmberg (S) oppositionsråd i Karlskrona, är kristisk till att RUT-avdraget, som i förstahand avsetts som en arbetsmarknadsåtgärd, ser ut att ha kommit för att stanna.

– Rent generellt vill vi ha skattemedel för dem som mest behöver det, det är en grundläggande socialdemokratisk värdering, säger hon.

Det var det som gjorde att ROT-avdraget kom som en arbetsmarknadsåtgärd 1993. Samma sak gäller med hushållsnära tjänster, att det ska vara en tillfällig lösning istället för en permanent, säger hon.

Arbetsmarknadsåtgärder vid behov
Arbetsmarknadsåtgärder är tänkta som ett sätt för staten att skapa arbetstillfällen och sysselsättningar under lågkonjungtur.

Chatarina Holmberg går emot partistyrelsen som vill behålla avdraget, och menar att det får motsatt effekt när det inte längre är kris på arbetsmarknaden, då borde staten lägga pengarna till de som verkligen behöver det.

– Just nu har vi ju stort behov av det tack vare arbetslösheten. Men målet är att den ska ner och då försvinner också behovet av ett RUT-avdrag, säger hon.

– Avdraget är viktigt för dem som har specifika behov, men det har ju konstaterats att många av dem som använder hushållsnära tjänster är höginkomsttagare, och de har ju råd med det ändå.

Företag ska bära sig själva
Istället vill Socialdemokraterna i Karlskrona att man utreder var pengarna skulle komma bäst till användning. De menar att privata företag bara ska få hjälp vid perioder av sysselsättningsbehov, annars ska de drivas av egen kraft.

– Grunden är ju att alla privata företag ska kunna bära sig själva. Ett företag ska inte vara beroende av skattemedel. Det gäller ju generellt, oavsett vilken verksamhet det är, säger Chatarina Holmberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".