Chefsdomare Pia Johansson är bekymrad över domarbristen. Foto: Henrik Olsson/P4 BlekingeNärbild på Pia Johansson. Foto: Henrik Olsson/P4 Blekinge
Blekinge

"Domaryrket har tappat i status"

"Vi behöver större förståelse"
0:54 min

Jobbet som domare i svensk domstol lockar inte lika mycket som man tidigare trott, och när man nu står inför en generationsväxling kan problemet att hitta domare till och med hota rättssäkerheten.

Pia Johansson är chefsdomare i Blekinge och hon känner väl till problemet.

– Vi som domstolschefer har sett det här under lång tid och situationen i Blekinge är ansträngd. Vi klarar av målen som regeringen satt på oss men min personal har en väldigt hög arbetsbörda.

Vad beror det på att det är så svårt att rekrytera nya domare?

– Den största anledningen är nog lönen. Som domare får man ingen övertidsersättning trots att man ofta måste jobba mer för att möta målen som är satta.

En annan viktig orsak är just arbetsbördan med komplicerade mål som ofta har internationella förgreningar. Men det finns också ett annat skäl menar Pia:

– De här omständigheterna sammantaget har gjort att domaryrket tappat i status, och vi kan inte konkurrera om de bästa juristerna med de stora byråerna eller chefstjänster på de statliga myndigheterna, säger domare Pia Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".