Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Ronneby

"Tappad framtidstro ger drogproblem"

Publicerat fredag 5 april 2013 kl 05.28
Björn Fries: "Har alla lika möjligheter eller är vissa redan körda? "
1:44 min
Droger är för lätta att få tag på, menar Ronnebys kommunalråd Roger Fredriksson (M). Men det finns andra förklaringar till att unga provar droger, menar kritiker. Arkivfoto: Jae C. Hong/Scanpix.

Fattigdom och arbetslöshet är orsaker till att unga tar droger i Blekinge, menar Björn Fries (S). Men kommunalrådet i Ronneby Roger Fredriksson (M) tror att det främst beror på drogliberalisering i samhället.

Förra veckan avslöjades att polisen i Ronneby tog flera drogpåverkade barn i skolorna.

– Det finns ett större utbud av olika droger. Det är lätt att komma åt och man kanske är mer benägen att testa saker som man inte vet vad det är, säger  Roger Fredriksson.

"Lättillgängligt"
Den stora orsaken till drogproblemen i Ronneby, menar han, är att knarket är lätt att få tag på. För att förebygga drogproblem bland unga, vill han se fler möten mellan vuxna och barn och prata om droger.

– Det är viktigt att förklara varför man inte ska prova, säger han.

Arbetslöshet förklarar
Men att skylla på lättillgänglighet är allt för enkelt menar regeringens före detta narkotikautredare, Björn Fries.

Han menar att tillgången och priset oftast inte är det avgörande. De flesta ungdomar säger nej till droger, oavsett hur billigt det må vara. Sociala problem, som Blekinges höga arbetslöshet, är en betydligt bättre förklaring.

 – Tappad framtidstro och oro. Det smittar av på barnen och det är då vi historiskt sett att droganvändningen har gått upp, säger han.

Lika möjligheter
Kommunerna måste enligt Björn Fries, tidigt stötta de ungdomar som riskerar att hamna snett. För ofta finns varningstecken tidigt, med fattigdom och utanförskap. Problem som kräver en annan typ av lösningar.

 – Att i grund och botten fördela välfärden på ett annat sett. Då blir det lite farligare, vi snackar om vilket samhälle vi har. Har alla lika möjligheter eller är vissa redan körda, undrar Björn Fries.

"Inte alltid problem"
Men att den senaste tidens incidenter på något vis skulle spegla ett Ronneby med sociala problem är Roger Fredriksson tveksam till.

 – Det är kanske inte alltid sociala problem som avgör om man testar eller ej. Så det är svårt att dra de slutsatserna, säger han.

Olof Peterson
olof.peterson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".