Litteraturintresset förde André Larsson till projektet novell Gaza som syftar till att väcka studiemotivation hos ungdomar på Gazaremsan. Foto: André Larsson
Jämshög

Han inspirerar ungdomar i Gaza

"Litteratur är vägen till något annat"
0:46 min

Novell Gaza heter projektet som ska väcka litterarurlusten hos ungdomar i Gaza. Nu pågar arbetet inför novelltävlingen som avslutas i sommar. André Larsson från Jämshög är en av inativtagarna.

Tillsammans med vännerna David Arvidsson Shukur och Love Hedman vill André Larsson använda litteraturintresset för att göra skillnad på Gazaremsan.

– Vi känner att Gaza är en isolerad plats med svåra utbildningsmöjligheter, samtidigt som det är en plats av lång berättartradition. Vi kände att just novellskrivning är ett format som passar där, vi kan använda det för att ge ungdomarna studiemotivation. Lever man i princip i krig är det svårt att komma ifrån vardagen, men med noveller och litteratur har man en chans till något annat. En annan värld att leva i för en liten stund, säger han.

Tillsammans med partnerorganisationen i Gaza hoppas projektet samla in ungefär 200 noveller, som ska bedömas av en namntung jury bestående av bland andra Jan Guillou, Gustaf Fridolin, Nour el-Refai och Göran Rosenberg. De fem eller tio bästa kommer sedan publiceras i en bok som väntas bli klar till hösten. 

– Beroende på hur mycket pengar vi samlar in får vi se hur många böcker det blir. Men de är tänkta att spridas både i Gaza och i Sverige för att skapa en intellektuell länk mellan ungdomarna i Sverige och ungdomarna i Gaza. Vi vill skapa förståelse för varandras vardag, säger André Larsson.

Daniel Kjellberg
daniel.kjellberg@sverigesradio.se

Tove Kluge
tove.kluge@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".