1 av 2
Foto:Leif R Jansson/Scanpix
2 av 2
Rickard Eitrem är Blekinges smittskyddsläkare. Foto: David Spånberger/Sveriges Radio.

Ettåringar kan få TBE-vaccin

1:04 min

Vaccin mot den fästingburna sjukdomen TBE bör ges redan vid ett års ålder till barn i riskområdena, skriver Smittskyddsinstitutet.

Det är nya studier på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna som visar att även små barn kan få långvariga symtom som minnesproblem och orkeslöshet om de smittas med TBE, något man tidigare inte trott.

– Förut trodde man att små barn fick väldigt lindriga besvär som en lindrig febersjukdom men nu har det förekommit fall där barn neråt ett år fått långvariga besvär och då vill man höja säkerhetsmarginalen, säger Richard Eitrem, smittskyddläkare i Blekinge.

Den nedre rekommenderade gränsen för TBE-vaccin var tidigare tre år och nu är den alltså ett år.

I Blekinge finns det två så kallade "riskområden" Aspö utanför Karlskrona och Ryssberget på gränsen mot Skåne där människor erbjudits vaccin och de är de som smittskyddsläkaren rekommenderar att vaccinera sig.

– Ja, de som bor där, de som har sommarstuga där och vistas mycket i naturen. är man där någon enstaka gång räcker det med att stoppa ner byxorna i strumporna, avslutar Richard Eitrem.

Läs mer: Försenad fästingdebut i år

TBE (tick-borne encephalitis)

  • Påverkar nervsystemet.
  • Smittan överförs från fästing till människa.
  • Kan bland annat leda till hjärnhinneinflammation. Enstaka dödsfall förekommer.
  • Vaccination rekommenderas vid vistelse i fästingrika områden.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista