Porträttbild av Eskild Hedberg, ordförande i Astma- och Allergiförbundet i Ronneby. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.
Blekinge

Innehållet deklareras inte - kan få dödlig utgång

Maten i Blekinge är för dåligt uppmärkt när det gäller vad den innehåller - det tycker Astma- och allergiförbundet i Blekinge. Dessutom nobbar restaurangerna den utbildning som förbundet erbjuder.

Svensk översättning saknas, texten syns för dåligt och ingredienser finns inte med. Det är några av de saker som Astma- och allergiförbundet är missnöjda med när det gäller märkning av livsmedel. Och det kan få ödesdigra konsekvenser.

– De som är väldigt allergiska kan få en allergichock och i värsta fall kan det ju leda till döden, förklarar Eskild Hedberg, som är ordförande i föreningen i Ronneby.

Japp som exempel

Han brukar titta på varor när han själv är ute och handlar och berättar att det är vanligt att texten i innehållsförteckningen flyter ihop, eller att den överhuvudtaget inte finns på svenska.

– Ta chokladbiten Japp som ett exempel. Mörkbrun bakgrund med guldaktig text. Det är inte det lättaste att tolka för en mormor eller morfar som ska handla till sitt barnbarn, säger han.

Trots att det är lag på att innehållsförteckningen ska vara på svenska och skrivas ut tydligt, så efterlyser Astma- och allergiförbundet förbättringar.

– Det är ett jättestort problem som aldrig verkar få någon lösning. Livsmedelsverket kritiserar då och då företag, men det verkar inte ha så stor effekt, säger Eskild hedberg.

Restauranger nobbar utbildning

Han säger att även restauranger borde ta sig i kragen och bli bättre på att följa lagen. Själv har han en vän som blev sjuk i två veckor efter att maträtten hon blev serverad innehåll ingredienser hon inte tål, trots att hon varit noggrann med att påpeka det innan.

– Jag vet att många av våra medlemmar överhuvudtaget inte vågar gå ut och äta.

Astma- och allergiförbundet har erbjudit restauranger en utbildning i hur de kan öka sin kunskap om allergier och få gästerna att känna sig säkra. 

– Men det är ingen som har nappat. Jag tror att McDonalds är den enda som fått en dekal, säger han.

Tove Kluge
tove.kluge@sverigesradio.se

Daniel Kjellander
daniel.kjellander@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".