Margaretha Jansson berättar att riktlinjen är 22 250 kronor i bistånd för en begravning. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio.
Blekinge

90 behövde socialbidrag för att kunna begravas

"En del har mycket pengar och andra har inte det"
1:22 min

När 90 personer i Blekinge skulle begravas under förra året så fanns det inga pengar kvar till begravningen. Därför ansöktes och beviljades ekonomiskt bistånd för att kunna genomföra en skälig begravning för den döde.

När en person dör och det inte finns några pengar i dödsboet kan anhöriga eller företrädare för dödsboet ansöka hos kommunens socialförvaltning om pengar till begravningen.

Flest ekonomiska bistånd för begravningar gavs i Karlskrona kommun, där Margaretha Jansson är chef på socialförvaltningens vuxensektion.

– När människan ska begravas så visar det sig hur det sett ut tidigare i livet, att man kanske inte haft så mycket möjlighet att spara undan, säger hon.

När ett dödsbo ansöker om pengar från socialförvaltningen så beror det på att den avlidne inte har några pengar kvar eller rentav är skuldsatt.

Och oavsett vad det är som ligger bakom att det inte finns några pengar så tycker inte Margaretha Jansson att någon ska behöva skämmas över att få ekonomiskt bistånd till begravningen.

– Nej det tycker jag inte att man ska skämmas för utan ibland är det på det sättet.

Antalet bidrag 2012:

Karlskrona: 43 st
Ronneby: 24 st
Sölvesborg: 11 st
Karlshamn: 10 st
Olofström: 2-3 st

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".