Foto: Andrea Jilder.
Blekinge

Kassaregister kan bli verklighet för torghandlare

Snart kan det vara slut för torghandlarna att lägga pengarna i ett kassaskrin. Regeringen föreslår att alla torghandlare måste ha ett kassaregister från och med nästa år.

Blomsterbutikerna i landet har länge känt att konkurrensen med blomsterhandlarna på torget inte är på lika villkor. I morse var butiksägaren Monica Danielsson i Karlskrona en av många butiksägare som fick ett mejl om nyheten.

– Så skriver de så här, "nu börjar det äntligen hända lite", och det speglar vad vi alla känner, säger hon. 

Kassaregister
Blomsterbutiker i landet har länge tyckt att konkurerrensen mellan butiker och torghandel varit snedfördelad. För tre år sedan fick alla butiker skaffa kassaregister, alltså en slags kassaapparat som är kopplad till en dator där allt registreras. Med kassaregistren skulle den svarta marknaden och momsfusket bli näst intill omöjligt.

Men torghandlare och marknadsknallar blev undantagna från regeln och har kunnat fortsätta med kassaskrin. Men nu vill regeringen att även de ska ha kassaregister från och med januari nästa år. Det tror Monica Danielsson är bra för konkurrensen.

– Jag tror att då måste de höja sina priser vilket gör att vi får mer balans i prissättningen, säger hon. 

Blomsterbutiker kursat
Enligt SVT har 250 av landets 1 500 blomsterbutiker gått i konkurs eller lagts ned det senaste två åren. Enligt Skatteverket är det en följd av konkurrens från torghandeln.

Tonny Johansson har en blomsterbutik i Kallinge. Men driver även torghandel på fem ställen i Blekinge och Småland. Och han ser fram emot kravet på kassaregister.

– Först då försvinner mycket av misstanken att det undanhålls en massa pengar och svartförsäljning och dylikt.  

Andrea Jilder
andrea.jilder@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".