1 av 2
Ambulans. Foto: Yvonne Åsell/Scanpix
2 av 2
Kommunikationsdirektör Madeleine Flood. Foto: Landstinget Blekinge
Blekinge

Landstinget vägrar visa avtal om patienter

"Vi har ingen anledning att misstro tv-bolaget"
1:58 min

En man vrider sig och skriker i smärtor i tv-programmet 112 - På liv och död, som spelats in i Karlskrona. Kan han ha lämnat sitt samtycke innan han filmades? Centrum för rättvisa tvivlar på det och kräver att få se avtalet. Men landstinget i Blekinge vägrar.

– Det är tv-bolaget som har den här handlingen och således har vi inte kunnat lämna ut någonting, säger landstingets kommunikationsdirektör Madeleine Flood.

Alla ska samtycka
Alla patienter som är med i tv-programmet ska tillfrågas av sjukvårdspersonalen innan de filmas.

Men trots att det är patienter som filmas om patientangelägenheter så är avtalet om samtycke, så kallat medverkandeavtal, helt och hållet slutet mellan tv-produktionsbolaget Titan och patienten.

Saknas dokumentation
Det finns ingen som helst dokumentation hos landstinget om patienten velat vara med eller inte. Inget skrivs i journalen och landstingets granskningsgrupp, där Madeleine Flood ingår, har valt att inte samla in och titta på medverkandeavtalen från Titan. Då skulle de varit offentliga handlingar.

"Inte misskött sig"
Men att varken Madeleine Flood eller de andra på sjukhuset har sett avtalen är inget problem menar hon.

 – Det står i avtalet att det ska finnas skriftliga medgivanden till alla medverkanden. Vi har inte fått några indikationer på att de skulle missköta sig.

Skrek i smärta
Organisationen Centrum för rättvisa, som tidigare JO-anmält Blekinge och tolv andra landsting för att de har tv-inspelningar på sjukhusen, de har nu begärt att få se maskerade medgivandeavtal från tre blekingar som medverkat i tv-serien.

  •  En svårt smärtpåverkad man som ligger och skriker när ambulanspersonalen kommer.
  •  Ett förskolebarn med buksmärtor och feber.
  •  En man med hjärnskada, som under samma dag har haft flera epilepsianfall.

 – En person som behöver akut vård kan sällan ge ett giltigt samtycke säger Anna Rogalska Hedlund, jurist på organisationen Centrum för rättvisa.

– Man är ju i chock, svårt skadad eller till och med medvetslös.

Skillnader mellan landsting
Därför har centrum för rättvisa begärt ut medverkandeavtal från de landsting som varit med i tv. Alla svar är inte inne än och resultatet kommer samanställas i en kommande rapport.

Men redan nu är det tydligt att svaren blir olika, beroende på vilket landsting de frågat. Västerbottens landsting, som också har avtal med Titan, har lämnat ut avtalen.

Men landstinget i Blekinge vägrar alltså att göra det. De vill inte heller lämna ut en så kallad besvärshänvisning, så att beslutet kan överklagas.

Enligt Madeleine Flood har landstingen i Östergötland och Uppsala valt samma modell som i Blekinge. Medan avtalen i Skåne är tillgängliga.

 – Ja vi har valt olika modeller där, säger hon.

Varför?

– Vi har känt oss trygga med den här modellen och därför har vi valt den.

Men varför vill ni inte hämta in dem, så man kan begära ut dem?

– Vi har inget att dölja. De här avtalen, om vi skulle lämna ut de skulle de inte innehålla någon information över huvud taget. Eftersom den mesta informationen är patientinformation. Men vi har inget att dölja.

Men varför gör ni inte det då?

– För vi har ingen anledning att misstro tv-bolaget, säger Madeleine Flood.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".