Räddningstjänsten västra Blekinges Facebook-sida.
Västra Blekinge

6 000 delade räddningstjänstens inlägg

Räddningschefen: "Jag hade förväntat mig en bråkdel"
4:33 min

I framtiden ska du kunna läsa på Facebook om stora bränder, gasflaskor som riskerar att sprängas och översvämningar. Det är Räddningstjänsten i västra Blekinge som vill hitta nya vägar att nå ut med viktig information.

För att se hur bra information når ut via Facebook gjorde de ett expriment där de igår lade ut ett inlägg som de uppmanade folk att sprida.

Och som det spreds. På ett dygn hade 450 000 människor fått inlägget i sitt flöde och det hade delats mer än 6000 gånger.

Mats Berglund som är räddningschef för Räddningstjänsten i västra Blekinge är överväldigad.

– Vi har träffat mycket bättre än förväntat. Det finns 60 000 invånare i västra Blekinge och spridningen överstiger ju det antalet stort, säger han.

Det är olika typer av situationer som Räddningstjänsten vill kunna förmedla via Facebook. Till exempel läckor, giftig rök och strömavbrott. Och den sociala sajten är tänkt som ett komplement till andra kanaler. 

– Självklart går vi ut på även andra sätt, som radio och tv, säger Mats Berglund. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".