1 av 7
Från matchen Huddinge-KHK. Foto: Oscar Anderberg
2 av 7
Från matchen Huddinge-KHK. Foto: Oscar Anderberg
3 av 7
Från matchen Huddinge-KHK. Foto: Oscar Anderberg
4 av 7
Från matchen Huddinge-KHK. Foto: Oscar Anderberg
5 av 7
Från matchen Huddinge-KHK. Foto: Oscar Anderberg
6 av 7
Glada fans invaderade isen efter matchen. Foto: Oscar Anderberg/SR.
7 av 7
Från matchen Huddinge-KHK. Foto: Oscar Anderberg
Ishockey

KHK i hockeyallsvenskan nästa säsong

Jimmy Svensson: "Det är jävligt skönt"
0:27 min

Med minsta möjliga marginal blev Karlskrona HK igår klara för fortsatt spel i ishockeyallsvenskan. Trots förlust för KHK igår mot Huddinge kunde man jubla eftersom Vita Hästen vann mot Tingsryd.

Bägge matcherna avgjordes på straffar och trots förlust så är alltså KHK nu klara för spel i näst högsta serien. Janne Karlsson, tränare i KHK var lättad efter matchen.

– Det är ju jätteskönt. Jag har hoppat in och det var stora förhoppningar och det har varit jättetufft, säger han.

Han tycker att de senaste tre matcherna har varit formidabla, men säger att laget den här matchen hade kramp.

– Men vi lyckades kvittera där på slutet, och så fick vi ju höra att det var klart innan vår straffläggning var klar, så det var ju skönt säger han.

Janne Karlsson vill inte svara på om han kommer att fortsätta i Karlskrona.

– Jag passar på den frågan. Nu ska jag bara vila över helgen i alla fall, säger han.

Förutsättningarna för att KHK skulle klara sig kvar var seger i sista matchen mot Huddinge, att Tingsryd förlorar mot Vita Hästen alternativt vid oavgjorda resultat skulle målskillnad avgöra vilket lag som skulle knipa andraplatsen. KHK hade kort och gott avgörandet i egna händer, seger mot Huddinge och saken hade varit klar. Men matchen slutar 2-2 efter full tid, efter det att Kevin Hecquefeuille snyggt fått in kvitteringspucken i mål.

Det oavgjorda resultatet står sig ordinarie matchtid ut och förlängning väntade. Samtidigt som en glädje spred sig bland KHK-supportrarna så var det väldigt oroliga miner runt om i Björkängshallen. Anledningen… matchen mellan Vita Hästen och Tingsryd var inte slut och det stod med lite drygt 6-7 minuter kvar 1-1 i den matchen. Många var dem som tryckte uppdatera på mobilen för att hålla koll på just den matchen - tillslut får man fram slutresultatet och det blir 1-1 efter full tid. Det var alltså fortfarande ovisst huruvida KHK skulle spela i hockeyallsvenskan eller inte nästa säsong.

Förlängningsperioden för KHK slutade mållös och straffar skulle avgöra matchen – någon minut efter slutsignalen visade det sig även att Vita Hästen mot Tingsryd skulle avgöras på straffar. Alfred Hitchcock kunde inte regiserat en rysare på bättre sätt.

Niklas Johansson för KHK sätter den första straffen först i fjärde straffomgången, Huddinge kvitterar sedan. När sedan KHK ska lägga nästa straff så hoppar redan alla spelare av glädje i båset – saken är klar, den allsvenska platsen är säkrad. Vita Hästen har nämligen besegrat Tingsryd efter straffar i Norrköping.

Sista straffen som innebar seger för Huddinge med 3-2 betyder ingenting – för KHK klarar sig kvar.

I ren eufori hoppar de lite drygt 300 tillresta supportrarna in på isen och kramar om spelare och ledare i KHK. De glädjescenerna som utspelade sig var fantastisk att bevittna. KHK hade fyllt fem bussar med hemmapublik och många tog sig upp till Huddinge för egen maskin. 

På vägen hem i bussarna var det firande hela vägen från Huddinge till Karlskrona. Busschauffören som inte sagt mycket under uppresan bryter under hemresan ut i ett gigantiskt glädjetjut. Han fattar mickrofonen och vill bara säga några ord innan bussen ska åka hem:

”Jag vill bara passa på att ta detta innan vi åker… GE MIG ETT K! GE MIG ETT H! GE MIG ETT K! VAD BLIR DET?” skriker han ut till en fullsatt buss med KHK supportrar.

Gensvaret är öronbedövande och samstämmigt. Hela bussen brister ut i ”Det är vi som är KHK!” och festen fortsätter.

Oscar Anderberg
oscar.anderberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".