Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Olofström

Olofströmare känner sig svikna av kommunen

Thomas Svensson: "Kritiken är obefogad"
1:20 min
"Olofström ger råd och anvisningar, medan man i de andra kommunerna ger mer ett aktivt stöd" säger Bert Bengtsson som arbetar med att hjälpa psykiskt funktionshindrade blekingebor. Foto: Jessica Gow/Scanpix.

Skuldsatta personer i Olofström känner sig svikna av kommunen. På sistone har flera Olofströmsbor ringt till skuldrådgivarna i grannkommunerna för att få hjälp, för i Olofström får de i princip ingen hjälp alls menar de.

En av personerna som fått samtal från Olofström om hjälp med skuldrådgivning är budget- och skuldrådgivare Carola Lövstedt i Karlshamn.

– Sista månaden har jag haft ett antal personer som har ringt och har försökt få hjälp av oss på grund av att de säger att de får ingen hjälp alls i Olofström, säger hon. 

Kommunens ansvar
Både Carola Lövstedt och tjänstemännen i Kristianstad och Sölvesborg har fått ta emot samtalen från skuldsatta personer som alltså upplever att de inte får någon hjälp i Olofström. Eftersom rådgivningen är varje kommuns ansvar, kan varken Carola Lövstedt eller de andra rådgivarna hjälpa Olofströmsborna.

Bert Bengtsson som arbetar med att hjälpa psykiskt funktionshindrade Blekingebor ser en stor skillnad i Olofström.

– Olofström ger budget- och skuldrådgivning i form av råd och anvisningar, medan man i de andra kommunerna ger mer ett aktivt stöd.

Slår ifrån sig
Men socialchefen i Olofström, Thomas Svensson, tycker så här om kritiken:

– Den är obefogad, vi har skuldsanering och hjälper folk med det helt i enlighet med vad lagen säger, så jag tar inte till mig kritiken.

Han säger att det inte finns underlag att jobba mer med skuldrådgivning i Olofström. Förra året hade de bara 14 ärenden totalt. Men vad är då förklaringen till att man vänder sig till andra kommuner?

– Det kan ju vara att man är missnöjd med att man inte fått den hjälp man förväntat sig.

Ser du någon anledning att utvidga hjälpverksamheten?

– Nej det gör jag inte, vi har inte resurser till det, säger Thomas Svensson.

Per Kudo
per.kudo@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".