1 av 3
Torbjörn Sunesson på Ryets fotbollsplan i Röaby. Dagen till ära visar han upp en tidstypisk målvaktskeps, en boll med snörning och 1920-tals kängor med dubbar. Foto: Henrik Olsson, SR Blekinge
2 av 3
Torbjörn Sunesson ger ut boken tillsammans med Blekinge idrottshistoriska sällskap. På bilden står han tillsammans med sällskapets ordförande, Stig Hallberg. Foto: Henrik Olsson, SR Blekinge.
3 av 3
Dansbanan i Röaby är idag liksom fotbollsklubben, bara ett minne blott. Torbjörn visar oss dansbanans forna plats, där det idag växer hallonbuskar. Foto: Henrik Olsson, P4 Blekinge
Röaby

Bortglömd förening får liv i ny bok

Torbjörn Sunesson: "Planen lutade tre meter"
1:44 min

På 1930-talet växte föreningssverige så det knakade. Varje liten by med minsta självaktning skulle ha en egen idrottsförening. Torbjörn Sunesson, mångårig sportmedarbetare på P4 Blekinge, har skrivit en bok om bollklubben i Röaby norr om Bräkne-Hoby, som hade en något speciell fotbollsplan.

Fotbollsplanen i Röaby var omtalad. Den ligger i en liten glänta och för lagen gällde uppförsbacke i var sin halvlek. Det sägs att motståndarna brukade diskutera åt vilket håll som var bäst att börja spela.

Började nedför
– Det sägs ju att de flesta lagen började att spela nedför, kanske för att få ett försprång säger författaren Torbjörn Sunesson.

Bara i Blekinge startade på 30-talet ett hundratal föreningar som lever kvar än idag. Exempel på sådana är Stigmännen i Karlshamn, IF Trion, Hästö IF, Jämshögs IF, Olofströms IF, Hasslö GoIF och alltså även Röaby bollklubb.

Funderat 55 år
Fem år har det tagit att skriva boken om Röaby BK, bygden och dansbanan. Men innan det blev någon bok gick Torbjörn Sunesson i hela 55 år och grunnade på om det ens funnits en förening i Röaby.

När han till slut frågade Lars "Lasse-på-Hallen" Olsson om historien fick han det bekräftat.

– Det var som att vinna en miljon, berättar Torbjörn Sunesson.

Henrik Olsson
henrik.olsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".