Ännu är det inte klart vad som ska hända innanför de vita väggarna. Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio.
Karlskrona

Blir det någon friskola i Vita Briggen?

Tror Mattias att det blir friskola?
4:55 min

Hösten 2014 är det tänkt att gamla fängelset i Karlskrona, i folkmun känt som Vita Briggen, ska öppna portarna som internationell friskola, men det avgörande beslutet är ännu inte fattat i miljö- och byggnadsnämnden.

Det som saknas är en planändring, eftersom en privat aktör vill driva skolan, berättar Mattias Liedholm som är vd för företaget som äger byggnaden.

För trots att byggnaden har använts för boende, om än i inlåst form, sedan länge så är det inte självklart att det tillståndet gäller när en utomstående part vill ta över. Mattias Liedholm är vd dels för det bolag som köpte fängelsebyggnaden och dels för företaget UCS som vill starta friskola i huset.

– Jag skulle redan idag kunna hyra ut fastigheten till kommunen för skolverksamhet eller boende men om vi själva vill driva samma verksamhet så krävs det en planändring, säger Mattias Liedholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".