1 av 2
Mjällbys Gbenga Arokoyo faller omkull efter att ha fått ett päron i bröstet under måndagens allsvenska fotbollsmatch mellan Djurgårdens IF och Mjällby AIF på Stadion i Stockholm. Foto: Jonas Ekströmer / SCANPIX.
2 av 2
STOCKHOLM 20130408 Kvar på planen sedan matchen brutits ligger bara den kastade ölflaska som Mjällbys Gbenga Arokoyo fick i bröstet under måndagens allsvenska fotbollsmatch mellan Djurgårdens IF och Mjällby AIF på Stadion i Stockholm. Foto: Jonas Ekströmer / SCANPIX.
Djurgården-Mjällby

Två gripna efter skandalmatchen

Robin Strömberg: "Gbenga blev träffad och föll till marken."
4:33 min

Två personer har gripits efter skandalmatchen mellan Djurgården och Mjällby igår. Matchen fick avbrytas efter att föremål kastades in på planen och bland annat träffade Gbenga Arokoyo 

Enligt aftonbladet.se har två personer blivit utpekade av vittnen på läktaren. Det är dock ingen av de gripna som misstänks ha kastat det päron som träffade mjällbyspelaren Gbenga Arokoyo så hårt att han föll till marken.

Mjällbys back Gbenga Arokoyo som under matchen igår segnade ihop på planen när han fick ett päron kastat på sig, är idag chockad men är inte fysiskt skadad. Nu är det upp till svenska fotbollsförbundet att avgöra om matchen ska spelas igen eller inte. 

Det var 36 minuter in i matchen mot Djurgården  som Mjällby tog ledningen genom Robin Strömberg. Bortalaget firade målet framför Djurgårdsklacken som kastade in föremål mot planen. Bland annat en ölflaska och frukt. Ett päron träffade Mjällbyspelaren Gbenga Arokoyo som föll omkull.

Vittne till händelsen var Mjällbys sportchef, Thomas Andersson Borstam.

– Jag var på den andra sidan när det hände, men det såg ut som att det haglade in saker, framför allt flaskor. Sen ser vi hur Gbenga faller ihop, säger han.

Gbenga Arokoyo klarade sig utan skador, men var chockad efter händelsen:

– Gbenga är vid gott mod, lite chockad och överraskad. Att man ska bli träffad av något från publiken är inget man direkt förväntar sig, säger Thomas Andersson Borstam.

Domaren Tobias Mattson tog omedelbart beslutet att bryta matchen och spelarna lämnade planen. Efter ett 45 minuter långt möte mellan bland andra domarteamet, polisen och klubbarna beslöts att matchen inte skulle återtupptas på måndagskvällen.

– Alla var eniga om att ta det här beslutet, säger domaren Tobias Mattsson.

Hemmapubliken var vid målet upprörda över att spelet fortsatt trots att Djurgårdsspelaren Yousef Chibsah låg skadad på planen. Det talades också om att djurgårdsfansen skulle blivit provocerade av det sätt Mjällby firade målet på. Men Thomas Andersson Borstam håller inte med.

– Det tycker jag inte, det var ingen som var utanför planen utan alla höll sig på plan. Det var inga gester eller något mot publiken och man måste ju få fira och vara glad när man gör mål i svensk elitfotboll, annars är det ju helt tokigt, säger han.

Matchen kommer att spelas klart vid ett senare tillfälle enligt Djurgårdens Tommy Jacobsson i en intervju med tv-kanalen C More.

Det här är den första avbrutna matchen sedan hösten 2011 då Malmö FF -
Djurgården bröts av efter att smällare kastats in på planen. Den matchen spelades färdigt vid ett senare tillfälle.

Läs mer: P4 Blekinges bloggare Kristian Haynes om matchen.

Anton Boström
anton.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".