Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Blekinge

Brist på dietist kan leda till svält

Publicerat onsdag 10 april 2013 kl 05.40
"Tänk dig en person som är i svält"
1:33 min
Den som på grund av sin funktionsnedsättning har svårt att äta riskerar att bli undernärd. Foto:Scanpix

Det är brist på dietister i Blekinge och på sjukhusets habilitering som bland annat hjälper barn och vuxna med funktionsnedsättningar finns inte en enda. De som har ätproblem riskerar därför att bli undernärda.

Funktionsnedsättningar kan medföra ätproblem och utan experthjälp finns risk för bland annat undernäring, berättar Maria Persson som är dietist på barnkliniken på Blekingesjukhuset:

– Om de har nutritionsproblem betyder det att de inte kan växa och utvecklas som de borde göra, för att de inte får rätt näring. De som har ätproblem av olika anledningar, att de inte kan svälja rätt, eller har ett ökat energibehov som gör att de inte kan gå upp i vikt.

Saknas dietist
Habiliteringen finns till för dem som på grund av sjukdomar som till exempel autism, rörelsehinder och CP-skada behöver hjälp i sin utveckling.

På många habiliteringar i landet ingår en dietist i habiliteringsteamet men i Blekinge saknas den resursen.

De patienter som också har ätproblem riskerar därför att bli undernärda, vilket bland annat kan påverka inre organ och hjärnans utveckling.

Maj-Lis Olsson, som är verksamhetschef på habiliteringen, är mycket kritisk till bristen.

– Som det är idag har inte de patienter som har kontakt med hab blivit prioriterade. Det finns inte så många dietister inom landstinget Blekinge. Vi gör vad vi kan med sköterska, läkare och logoped men det finns delar i det här arbetet som bara en dietist kan göra.

Medveten om problemet
Tina Möller, som är förvaltningschef för habiliteringen, är medveten om problemet och menar att man borde göra en utredning efter vilket behov som finns. Om och när en sån utredning sätts igång är dock oklart.

Maj-Lis Olsson säger att hon påpekat problemet för sina chefer vid flera tillfällen. Hon är själv oroad över effekten av hur personer med funktionsnedsättning påverkas av att inte ha kontakt med en dietist.

– Om du tänker dig en person som är i svält så får du ju en bild.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".