Ulrika Widgren är rovdjurssamordnare på länsstyrelsen i Blekinge. FOTO: Stina Linde/Sveriges Radio
Blekinge

Sydliga vargar ska kartläggas med DNA-tester

4:26 min

Varg har setts vid flera tillfällen i Blekinge i år. Nyligen rapporterades dessutom tre vargar samtidigt i Blekinge, Kronoberg och Kalmar. Nu vill Länsstyrelsen DNA-testa de tre vargarna för att ta reda på deras kön och ålder.

Vid flera tillfällen har varg rapporterats in i Blekinge i år. Första gången var i slutet av februari, då den rörde sig kring Brunnsparken i Ronneby.

Nu vill Länsstyrelsen i Blekinge DNA-testa spillningen av de tre vargarna som samtidigt har setts i Blekinge, Kronoberg och Kalmar för att ta reda på sannolikheten att det är ett nytt revir på gång.

– Våra spårare hämtar in prover av spillningen och skickar iväg på analys. Om det visar sig att någon av vargarna är en tik så ökar sannolikheten att det blir ett revir här nere, säger Ulrika Widgren, rovdjurssamordnare på Länsstyrelsen i Blekinge. 

Ålder och ursprung
Hon förklarar att man genom DNA-analys dessutom kan få veta vilket revir vargarna ursprungligen kommer ifrån och även deras ålder. Och enligt henne så är ett ökat intresse en del av orsaken till att man vill kartlägga vargen. 

– Dels är det vanligare med varg och dels är intresset större. Genom analyserna kan vi lära oss mer om dem, säger hon. 

Ingenting pekar i nuläget på att någon av de tre vargarna är en tik. Men om så skulle vara fallet, tror Ulrika Widgren att det skulla skapas ett sydligt revir ganska fort. 

– Så länge det finns mat och de får vistas i orörd natur så skulle de säkert trivas här, säger hon. 

Generell ökning
Man vet inte exakt hur många vargar som just nu rör sig i Sydsverige.

– Då får man göra en analys utifrån databasen där de rapporteras in. Nu var första tillfället som tre kunde konstateras samtidigt, berättar Ulrika Widgren. 

Men den generella ökningen av varg i riket gör att sannolikheten att de etablerar sig här nere är större. 

– Efter 2011, 2012 har populationen blivit så stor att de nu behöver breda ut sig. Man kan säga att de växer ur sitt område i norr, säger Ulrika Widgren. 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista