1 av 3
Geolog Kärstin Malmberg Persson skriver in resultatet på sin fältkarta. Foto:Ingrid Elfstråhle/Sveriges Radio
2 av 3
Informationen från fältkartan läggs sen över i datorn där en ny jordartskarta skapas. Foto:Ingrid Elfstråhle/Sveriges Radio
3 av 3
Geolog Kärstin Malmberg Persson borrar och ser efter vilken jord det är. Foto:Ingrid Elfstråhle/Sveriges Radio
Blekinge

Blekinges jordarter kartläggs

3:29 min

Om några år finns det en komplett och aktuell karta klar över Blekinges jordarter. Geologer från Sveriges geologiska undersökning, SGU, borrar just nu i Ronnebytrakten och sedan återstår bara området runt Kristianopel, där den senaste kartan gjordes för mer än hundra år sedan.

Allt arbete ute på fält utförs för hand så det tar ett tag innan det är klart, säger Kärstin Malmberg Persson som är geolog och projektledare.

Och det kommer att ta flera år innan själva kartorna är klara.

Viktiga kartor
Men jordartskartor är viktiga säger hon.

– Om du ska bygga en väg, anlägga en soptipp, bygga ett bostadsområde, leta efter grundvatten eller dra avlopp, till alla de här aspekterna behöver du en jordartskarta.

Kärstin Malmberg Persson går runt med en meterlång borr i handen, den ser ut som ett spjut. Var hundrade meter stannar hon och borrar, längst fram i skårorna fastnar jord och hon avgör om det är sand, lera eller morän. Sen skriver hon in det på sin fältkarta.

De närmaste tre veckorna håller hon och ytterligare tre geologer till i Ronneby, i skogar och på åkrar. Sedan ska de fortsätta att kartlägga jordarter runt Kristianopel.

Gamla kartor
När alla uppgifter är insamlade läggs de in i datorn och så ritas det nya kartor. Och kanske är det här de sista som någonsin görs på det här sättet.

– På det här sättet kommer man nog aldrig mer att göra det, säger Kärstin Malmberg Persson.

Kartläggningen av Blekinges jordarter i modern tid började på 1980-talet. Med start i de västra delarna av länet, på Listerlandet.

Men det finns riktigt gamla kartor. På Torhamnslandet är de senaste kartorna gjorda för hundra år sen.

Ingrid Elfstråhle
ingrid.elfstrahle@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista