Här ser du exakt var tåget och lastbilen kolliderade. Foto: Googlemaps
Nässjö

Sex till sjukhus efter tågurspårning

1:02 min

Ett tåg har krockat med en lång lastbil på en övergång mellan Forserum och Nässjö. Enligt räddningstjänsten har sex personer förts till sjukhus.

Larmet kom till polisen klockan 12.34. Det är ett persontåg med 70 passagerare ombord som spårat ur när det korsade övergången som ligger i Forserum.

Enligt polisen inträffade olyckan då en lastbil blivit stående på övergången och tåget kolliderade med lastbilen.

Två vagnar har spårat och det är totalstopp i trafiken på platsen.

– Folk sitter och står insvepta i filtar. Det är mycket räddningspersonal och poliser på plats, säger Alexandra Svedberg, Ekots reporter på plats.

Det urspårade tåget är ett så kallat Krösatåg. Två vagnar har spårat ur, men de har inte vält, utan står upprätt på platsen.

– Det är ingen stor materiell förödelse. Tåget står på snedden på rälsen, och det har lite krossade rutor.

Olyckan har skett vid en obevakad järnvägsövergång vid en liten grusväg inne i skogen. Sikten är inte skymd vid platsen, och det är oklart i hur hög fart kollissionen skedde.

Enligt räddningstjänsten har sex personer förts till sjukhus med ambulans, men om någon är allvarligt skadad är inte klart. Utöver dem har ett tiotal personer chockats vid olyckan.

En av dem är Jonas Dahlkvist som satt i tåget och var på väg från Nässjö till Jönköping. Han säger att tåget plötsligt började bromsa in kraftigt:

– Sedan hördes en kraftig smäll och jag kastades ner på golvet. Tåget började luta och jag blev rädd för att hela tåget skulle välta. Men det klarade sig med en urspårning, säger Jonas Dahlkvist.

Vad som orsakat olyckan är inte klart. Det är också oklart om lastbilschauffören har skadats.

--Det är upp till tio personer som är drabbade. I nuläget vet vi inte hur allvarligt, säger Thomas Ljunggren, brandingenjör vid räddningstjänsten i Jönköpings län. Hur svårt skadade resenärerna är.

- Vi vet att några resenärer blöder men inte mer, säger Jan Lagerqvist.

Enligt SOS alarm rör det sig inte om allvarliga skador. Några passagerare kommer att föras med ambulans till sjukhus för vård av lindriga skador.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista