Ulrika Harris och Anna Andersson ser fram emot projektet. Foto: Joacim Müllo/Sveriges Radio.
Blekinge

Kultur och hälsa hör ihop i nytt projekt

Kultur & Hälsa, så heter det nya projekt som startades idag med en kick-off på Blekinge Folkhögskola i Bräkne-Hoby. Syftet med det treåriga projektet är att förbättra livskvaliteten och hälsan för vuxna med allvarliga psykiska funktionsnedsättningar som schizofreni och psykoser.

Projektledaren Anna Andersson berättar att man redan idag använder kultur och naturupplevelser i behandlingen av de cirka 350 brukare som kommer att beröras av projektet men att man vill få svart på vitt att de mår bättre av insatserna:

– Det handlar om att både konsumera mer kultur men också att själv skapa musik och konst och vistas i naturen. Att vi nu gör det i projektform ger möjlighet att utvärdera under perioden för att sedan fortsätta även efter 2015, säger Anna Andersson.

Projektet är ett samarbete mellan Landstinget Blekinge, samtliga kommuner i Blekinge, Region Blekinge och Blekinge läns bildningsförbund och finansieras av Finsam.

Ulrika Harris är projektsekreterare och hon poängterar att även personalen kommer att utvecklas inom ramen för projektet:

– Personalen inom psykiatrin är redan idag väldigt kunnig men det handlar om att ta till vara den kunskap som redan finns och samtidigt införa ny kunskap och bygga på vetenskapliga grunder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".