1 av 5
Foto: Hannes Ewehag/Sveriges Radio.
2 av 5
I förgrunden ligger den demolerade lastbilen och en grävskopa som den transporterade på flaket. Foto: Mikael Fritzon/Scanpix.
3 av 5
Krösatågets front är demolerad efter kollisionen. Foto: Mikael Fritzon/Scanpix.
4 av 5
Foto: Hannes Ewehag/Sveriges Radio.
5 av 5
Lastbilen hade en grävmaskin på flaket när den kolliderade med tåget. Foto: Mikael Fritzon/Scanpix.
Nässjö

Lastbilschaufför omkom efter krock med tåg

Två vagnar ur spår
1:02 min

Ett tåg krockade med en lång lastbil på en övergång mellan Forserum och Nässjö. Tåget träffade lastbilens förarhytt och lastbilschauffören skadades svårt och fördes till sjukhus. Han avled senare. Mellan fem och sex personer skadades, enligt polisen.

Larmet kom till polisen klockan 12.34. Det är ett persontåg med 70 passagerare ombord som spårat ur när det korsade övergången som ligger i Forserum.

Enligt polisen inträffade olyckan då en lastbil blivit stående på övergången och tåget kolliderade med lastbilen.

Två vagnar har spårat ur och det är totalstopp i trafiken på platsen.

– Folk sitter och står insvepta i filtar. Det är mycket räddningspersonal och poliser på plats, säger Alexandra Svedberg, Ekots reporter på plats och fortsätter:

– Enligt ett vittne jag pratat med som satt i den främsta vagnen, såg hon sekunderna före krocken hur lokföraren kastade sig ut från förarhytten och in i vagnen.

Lokföraren klarade sig med lindriga skador, men fördes ändå till sjukhuset. Lastbilschauffören däremot skadades svårt. Han fördes till sjukhus men hans liv gick inte att rädda.

Det urspårade tåget är ett så kallat Krösatåg. Två vagnar har spårat ur, men de har inte vält, utan står upprätt på platsen.

Olyckan har skett vid en obevakad järnvägsövergång vid en liten grusväg inne i skogen. Sikten är inte skymd vid platsen, och det är oklart i hur hög fart kollisionen skedde.

Lastbilen var svenskregistrerad och hade en stor grävskopa på flaket.

Enligt räddningstjänsten har sex personer förts till sjukhus med ambulans, samtliga med lindriga skador. Utöver dem har ett tiotal personer chockats vid olyckan.

En av dem är Jonas Dahlkvist som satt i tåget och var på väg från Nässjö till Jönköping. Han säger att tåget plötsligt började bromsa in kraftigt:

– Sedan hördes en kraftig smäll och jag kastades ner på golvet. Tåget började luta och jag blev rädd för att hela tåget skulle välta. Men det klarade sig med en urspårning, säger Jonas Dahlkvist.

Vad som orsakat olyckan är inte klart.

--Det är upp till tio personer som är drabbade. I nuläget vet vi inte hur allvarligt, säger Thomas Ljunggren, brandingenjör vid räddningstjänsten i Jönköpings län. Hur svårt skadade resenärerna är.

- Vi vet att några resenärer blöder men inte mer, säger Jan Lagerqvist.

Enligt SOS alarm rör det sig inte om allvarliga skador. Några passagerare kommer att föras med ambulans till sjukhus för vård av lindriga skador.

Hur trafikläget ser ut vid olyckplatsen just nu kan du se på vår karta från SR:s trafikredaktion.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".