Landstingsrådet Per-Ola Mattsson är trots läget inte orolig för sämre vård i sommar. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio.
Blekinge

Brist på sjuksköterskor i sommar

1:26 min

Landstinget Blekinge kommer inte kunna göra de extrasatsningar på vården i sommar som var planerat. Det eftersom det saknas 60-70 sommarvikarierande sjuksköterskor.

Det är på Blekingesjukhuset i Karlshamn och Karlskrona som det saknas sjuksköterskor och det leder alltså till att landstinget får ta ett steg bakåt när det gäller extrasatsningar i sommar.

– Satsningen var 20 fler vårdplatser och med den situationen vi har nu så kanske inte den satsningen kommer gå att genomföra i sommar, säger landstingsrådet Per-Ola Mattsson (S).

Likadant överallt
Han betonar att situationen inte är sämre än förra året och att bristen på sjuksköterskor inte är unik för Blekinge. Det ser likadant ut på flera håll i landet.

För att få fler att jobba i sommar så funderar Landstinget Blekinge på att öka ersättningen till den personal som vill jobba. Och dessutom så fortsätter jakten på sommarvikarier.

"Många krokar ute"
– Det försöks hela tiden. Det annonserar, man jagar och man tittar på bemanningsföretag också, så det är många krokar ute. Det jobbas för fullt med att bemanna upp sjukhusen på sommaren, säger Per-Ola Mattsson.

Rebecka Gyllin
rebecka.gyllin@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista