Smittskyddsinstitutet uppmanar till kokning av köpta frysta bär. Foto: Oscar Anderberg/SR.
Sverige

Frysta bär måste kokas

Frysta bär misstänks ha orsakat utbrott av hepatit A och nu uppmanar Smittskyddsinstitutet alla att koka köpta bär innan de äts. I Sverige har det sedan början av december rapporterats om 22 smittade personer från olika delar av landet.

– Kokar man bären i en minut så försvinner eller dör smittan, säger Margareta Löfdahl, epidemiolog vid Smittskyddsinstitutet, SMI till TT.

I Danmark pågår ett utbrott av en typ av hepatit A som hittills smittat 30 personer. Frysta bär, särskilt jordgubbar tros vara smittkällan. Men även i Norge och Finland har man noterat en ökning av antal fall, skriver Smittskyddsinstitutet på sin hemsida.

22 smittade har rapporterats i Sverige de senaste fyra månaderna och den normala siffran brukar ligga på omkring fem fall.

Koka bär
En handfull av de smittade har smittats av samma sorts hepatit A som i Danmark.

SMI råder nu alla bärkonsumenter att koka köpta bär i minst en minut innan de äts. Rådet gäller till dess att SMI utrett var smittan kommer från. 

– Kokningsrådet gäller alla typer av frysta bär från alla leverantörer, det är säkrast tills vi vet mer, säger Margareta Löfdahl.

Sprids via avföring
Eftersom hepatiten är av samma stam som den i Danmark, där man identifierat just frysta bär som den gemensamma nämnaren för de smittade, drar man än så länge samma slutsats i Sverige tills något annat konstaterats.

– Smittan sprider sig via avföring och i Danmark tror man att den spridits via bevattning av bären men det är än så länge bara en kvalificerad gissning, säger Margareta Löfdahl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista