Kristina Stenberg är överläkare på geriatriken avdelning 36 och Lotta Nyström är enhetschef. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio.
Blekinge

Anställda gör tummen ner för lokalerna på Blekingesjukhuset

1:40 min

Blekingesjukhusets lokaler får underbetyg i en egen undersökning. När det gäller möjlighet att genomföra känsliga samtal tycker mer än hälften av vårdavdelningarna att det är i princip omöjligt eller förknippat med stora svårigheter.

Kristina Stenberg är överläkare på den geriatriska avdelningen som helt saknar ett samtalsrum.
– Det är inte ovanligt att vi hittar cancersjukdomar eller demenssjukdomar och det kan man inte sitta på en fyrasal och berätta, säger hon.

Flytta på sig
Lösningen blir att personalen får be annan personal eller patienter flytta på sig eller planera samtalet flera dagar i förväg, vilket inte alltid är möjligt.

Och på en fråga om överblick över patienterna och hur personalen tror det påverkar patienternas trygghet svarar avdelningscheferna med lägsta eller näst lägsta betyg i mer än hälften av fallen.

Lotta Nyström är avdelningschef på geriatriken som har hand om gamla, och hon tycker inte lokalerna är byggda för modern sjukvård.
– När vi sitter på våra arbetsstationer så har vi alla salar på en lång räcka, så vi kan inte se ut i korridoren där vi har våra patienter, säger hon.

Fungerar i praktiken 
Det enda som i praktiken verkar fungera är hur samlad verksamheten är.

Tolv vårdavdelningar av tjugo i Karlshamn och Karlskrona tycker det är acceptabelt avstånd till annan verksamhet som röntgen eller operation.

Den här undersökningen ingår i underlaget när politkerna i juni ska ta ställning till nytt sjukhus eller ej.

Socialdemokraterna har tydligt bestämt sig för att ha kvar Blekingesjukhuset på två ställen och bygga om och till där, medan moderaten Alexander Wendt talar för att bygga nytt någonstans i Blekinge.

Bygga nytt 
Och om både Lotta och Kristina fick välja fritt skulle de helst vilja ha ett nybyggt sjukhus.
– Det har ju pratats mycket om att bygga ett sjukhus i Blekinge och avstånden talar ju för det, även om det är en stor investering givetvis, men då kan man ju styra hur lokalerna ser ut, säger Kristina Stenberg.

Carina Melin 
carina.melin@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista