Landstingsrådet Kalle Sandström (S) tillbakavisar revisorernas kritik. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio.
Blekinge

Tillbakavisar kritik om bristande kontroll

1:36 min

Landstingsrådet Kalle Sandström (S) är förvånad över revisorernas kritik om bristande kontroll på Blekingesjukhusets ekonomi. Revisorerna anmärker i sin årliga rapport på att sjukhuset fortfarande efter flera år går med underskott.

Kalle Sandström tillbakavisar revisorernas kritik.

– Jag är förvånad över den, vi gjorde ett stort överskott 2012 på 169 miljoner vilket är det enskilt största överskottet som något landsting gör räknat per invånare, säger han.

Landstinget som helhet gick plus, men inte alla delar. För det ständiga sorgebarnet Blekingesjukhuset drog över sin budget med 85 miljoner kronor.

Men nu klarar ju landstinget med sin vinst att bära det och det tycker Kalle Sandström snarare borde renderat en guldstjärna i stället för en bock i kanten.

Inte nöjda
Men revisorerna håller alltså inte med. De är inte nöjda med att Blekingsjukhuset år efter år dras med underskott och skriver att politikerna vare sig haft styrning eller kontroll eller agerat.

Det tycker Kalle Sandström är nonsens. Redan i höstas larmade man om underskottet och fick tillåtelse av landstingsfullmäktige att dra över.

Alternativet hade varit att avskeda ett stort antal sjuksköterskor och det hade inte varit bättre, menar han.

– Skulle vi avskedat 250 sjuksköterskor eller skulle vi begärt mer pengar från fullmäktige? Vi valde det senare, säger Kalle Sandström.

Ytterligare tag
Men han håller ändå med om att det behövs ytterligare tag för att komma tillrätta med Blekingesjukhusets underskott.

Men det tar tid att vända en stor skuta och Sandström anser att man är på rätt väg.

Och därför har hälso- och sjukvårdsnämnden fått i uppdrag att till sitt nästa sammanträde om två veckor komma med förslag till åtgärder.

– Det kommer att vara en avvägning emellan att skjuta till pengar och åtgärder för att sänka kostnader, säger Kalle Sandström.

Carina Melin 
carina.melin@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista