Förra året stals 156 båtmotorer i Blekinge. Arkivfoto: Jan Erik Henriksson/Scanpix.
Blekinge

Stölderna kommer att fortsätta länge

1:36 min

Stölder av båtmotorer är något vi kommer att få leva med under mycket lång tid framöver. Det menar Göran Janrell vid polisen i Blekinge inför att båtsäsongen snart drar igång.

Ännu så länge har det bara stulits sju båtmotorer i länet, men enligt polisen är det bara en tidsfråga innan stölderna kommer igång på allvar.

Förra året stals rekordmånga, 156 båtmotorer i Blekinge, vilket är nästan en tredubbling jämfört med året innan.

Göran Janrell gör ingen hemlighet av vilka man tror står bakom en stor del av stölderna, nationaliteten på de gripna och vart stulna motorer hittas pekar på länder i forna Östeuropa.

Så länge vi har de här stora inkomstskillnaderna i Europa så kommer Sverige och det som vi tidigare kallade Västeuropa att vara en tillgreppsmarknad, säger Göran Janrell.

Efter att polis i Uddevalla grep misstänkta motortjuvar har man gått ut med en mängd uppgifter om hur ligorna jobbar, hur motorerna försvinner ut ur landet, men också hur lite betalt tjuven får.

En motor värd 50.000 kronor ger kanske så lite som 2000 kronor i fickan på tjuven.

– Det kan låta lite, men man får tänka på att lönen i många av de här länderna är avsevärt högre än den vi har i Sverige, påpekar Janrell.

Mikael Eriksson
mikael.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista