Tallriksmodellen som den ser ut idag. Foto: Anders Wiklund/Scanpix.
Blekinge

Tallriksmodellen behöver förnyas

1:16 min

Den så kallade tallriksmodellen måste ändras. Det anser Britt-Marie Dahlin som uppfann rekomendationen redan 1976. Enligt Dahlin bör vi äta mindre av potatis, ris och pasta och istället få i oss mer av grösnaker och rotfrukter.

För 37 år sedan när den så kallade tallriksmodellen såg dagens ljus hoppade Livsmedelsverket snabbt på tåget.

Då var det tre stora potatisar som rekommenderades, men efter som vi idag rör oss mindre än vad vi gjorde 1976 tycker Britt-Marie Dahlin att vi behöver gå mot mera vitaminer och mineraler som vi hittar i exempelvis grönsaker.

Magnus Pettersson som är kock på Nättrabyskolan utanför karlskrona tycker det låter som en god idé efter som man hela tiden får hör att det ska ätas mer grösnaker.

Den här dagen serveras det lasagne på skolan och bland eleverna är det sisådär med grönsaker på tallriken. Oscar funderar på om han kanske ska ta mer grönsaker lite senare, men Natalya tycker att problemet är att hennes favoriter inne finns bland grönsakerna.

Säger dem åt dig att äta mer grönsaker?

– Jo

Vad svarar du då?

– Nä!

Mikael Eriksson
mikael.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista