1 av 4
Patrik Magnusson gästar Mathörnan. Foto: Kristoffer Hjälmberg/Sveriges Radio.
2 av 4
Patrik Magnussons favoriträtt är kroppkakor. Foto: Kristoffer Hjälmberg/Sveriges Radio.
3 av 4
Patrik Magnusson är nytänkande präst i Jämjö församling. Foto: Kristoffer Hjälmberg/Sveriges Radio.
4 av 4
Klodda. Foto: Kristoffer Hjälmberg/Sveriges Radio.
Jämjö

"Allt i bibeln är sant"

14 min

Polis, lärare, eller kanske något inom teatern? Kristendomen har visserligen alltid varit viktig för Patrik Magnusson, men att han skulle välja prästyrket var aldrig en självklarhet.

Sedan ett drygt år är han nu kyrkoherde i Jämjö, och kämpar med att, som han säger, få in byn i kyrkan.

I februari förra året fick Jämjö en ny präst. Patrik Magnusson heter han, och kom från 15 års tjänstgöring som präst i Uppsala. Han är född och uppvuxen i Torsås. Men flytten hemåt var inte helt självklar.

--  I Uppsala var verksamheten helt fantastisk, studenter och andra som bidrog på en massa sätt. Men vi lockades ändå att åka tillbaka till rötterna, säger han.

Tänka nytt
I Uppsala blev han uppmärksammad bland annat eftersom han lade ut sina predikningar på videosajten Youtube. Under sin tid i Blekinge har han senast ordnat filmvisning med barnförbjudna filmer.

– Jag är väl lite av en entreprenör. Att hitta nya sätt är ju min uppgift. Är man kyrkoherde får man vara den som tar täten i vissa frågor. Mitt ledord som jag tjatat om här så att personalen nästan är trötta på att höra det är att vi måste sträva för att vara kyrkan i byn, säger han.

Kyrkan behövs
Patrik Magnusson säger att han ibland ligger sömnlös när han funderar över vilken roll Svenska kyrkan egentligen ska ha. I hans egen församling är rekordmånga medlemmar i Svenska kyrkan. Men det är ju ingen hemlighet att kyrkan ständigt tappar medlemmar.

– Nuförtiden kan man ju lämna och vara med frivilligt. Men jag tror att vi kan finna många bra sätt att finna gemenskapen på, säger han.

Kyrkans uppgift är enligt Patrik Magnusson att vara tillhands för människor vid "glädje, sorg, och totalt kaos".

– Vår utmaning är att hitta pedagogiska sätt så att budskapet landar i hjärtat.

Alltid kristen
Patrik Magnusson är uppvuxen i en kristen familj. Han säger att han ibland trott "maximalt" - men också ibland tvivlat. När bestämde han sig då för att bli präst?

– Jag var väl tjugofem-trettio, säger han.

Patrik Magnusson hade pluggat språk, psykologi, funderat på att bli lärare, polis, eller kanske jobba inom teatern. Sedan vägde intresset för kristendomen och Svenska kyrkan över.

– Jag tror att allt i bibeln är sant. Sakerna där har beskrivits av människor på olika sätt, och jag tror att sanningshalten för dem var total och absolut. Sen får vi lära oss att tolka det så att det fungerar för oss.

Hur gammal är då jorden?

– Jag tror som forskningen säger att den har miljarder år på nacken. Bibelns sätt att beskriva skapelsen är ett försök med vad man visste där och då, hur allt fantastiskt hade kommit till.

Patrik Magnusson var gäst i fredagens Mathörnan. Då lagade han en riktig favorit - kroppkakor. Den här gången blev det "klodda" - en lokal variant som tillagas i långpanna. Receptet finner du här intill.

Klodda

4 portioner
Ingredienser:
1 kg potatis, mjölig
1 ägg
40 g vetemjöl
0,8 dl vispgrädde
200 g rimimat sidfläsk
salt
vitpeppar
kryddpeppar
rårörda lingon

Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader. Skala potatisen och riv den och löken fint. Blanda alla ingredienser men spara lite av mjölet. Smaka av med salt och peppar. Häll smeten i en smord ugnsform. Ställ i ugnen i ungefär en timme. Servera med rårdörda lingon och smält smör!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista