1 av 3
Här är sprickan som ägaren, Mikael Blomqvist, inte gillar. Foto: Andrea Jilder / Sveriges Radio
2 av 3
Hoppet om att nomineras till arkitekttävling grusas av sprickan i fasaden. Foto: Andrea Jilder / Sveriges Radio
3 av 3
Ägaren Mikael Blomqvist i tornrummet på det nybyggda affärshuset på Hantverkargatan. Foto: Andrea Jilder / Sveriges Radio
Karlskrona

Spricka försenar affärshus

1:33 min

Det nya arkitektritade affärshuset på Hantverkargatan i Karlskrona skulle vara inflyttningsklart i början av maj. Men det har inte blivit så bra som ägaren Mikael Blomqvist tänkt sig.
– Jag ville inte ha ett hus med sprickor i fasaden, säger han.

Hörnhuset med en modern variant av ett tornhus är ritat av arkitekten Andreas Forsberg. Det är samma arkitekt som Mikael Blomqvist anlitade när han byggde Studio Furillen på Gotland.

Resultatet då blev så bra att Andreas Forsberg fick tidskriften Arkitekturs debutpris. Och sedan nominerades han också till det prestigefyllda Kasper Sahlin-priset för Studio Furillen.

Höga förväntningar
Så när Mikael Blomqvist återigen anlitade Andreas Forsberg var förväntningarna högt ställda på slutresultatet. Men när Skanska, som stått för själva byggandet, tog ner byggnadsställningarna blev det en besvikelse.

– Det är en spricka i fasadelementet som jag inte gillar alls. Man köper inget som är sprucket.

– Jag vill ha det jag har beställt eftersom det är lagt så mycket tanke på huset, säger Mikael Blomqvist.

Skulle tävlat
Och även om priser och utmärkelser inte är det viktigaste så säger Mikael Blomqvist att ambitionen var att huset skulle nomineras i en arkitekttävling. En plan som grusats efter att sprickan upptäcktes.

– Platsen är så unik och huset skulle sticka ut som ett kvalitetshus så ambitionen var att nomineras även om det inte är det primära, säger Mikael Blomqvist.

Husets svarta fasad är gjord i materialet terrazzo som är krossad marmor eller annan sten som gjutits in i cement.

Laga sprickan
Enligt Skanskas regionchef, Håkan Isfalk, ska skadorna i fasaden åtgärdas nu när det blivit lite varmare. Och planen är att laga sprickan istället för att byta ut den del av fasaden som är skadad.

– Det är ganska vanligt med skador på terrazzo och vi har erfarenhet sen tidigare av att laga sådana här skador med mycket gott resultat, säger Håkan Isfalk.

Med osynlig lagning?

– Ja, det förutsätter jag, säger Håkan Isfalk.

Andrea Jilder
andrea.jilder@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista