Den siste av fem. Gruppledare Henrik Gustavsson är ensam kvar av sverigedemokraterna som Karlshamnsborna valde in i kommunfullmäktige. Foto: Henrik Olssoon/Sveriges Radio.
Karlshamn

SD-gruppledare i Karlshamn: "Det är tufft"

1:41 min

Den politiska aktiviteten har varit låg hos Sverigedemokraterna i Karlshamn efter valet. Orsaken är enligt partiet den splittring som har slagit sönder deras fullmäktigegrupp. Av de ursprungliga fem representanterna finns idag bara en kvar.

SD-politikern som sitter kvar heter heter Henrik Gustavsson och han menar att avhoppen har skapat stora problem.

– Det är tufft för ju fler man är desto fler områden delar man upp.

Precis som i många andra delar av landet vädrade Sverigedemokraterna i Karlshamn morgonluft efter förra valet. Närmare en av tio karlshamnsbor hade gett partiet sin röst.

Löftet sprack
Nyvalde gruppledaren Henrik Gustafsson gick ut och lovade full fart i politiken. Men det har inte blivit så mycket av det löftet. Partiet har knappt lyft ett enda ärende i kommunfullmäktige med undantag av en enda motion, som handlade om skolk i skolan. Och Henrik Gustavsson har även varit mycket tystlåten på fullmäktigemötena, visar Sveriges Radios genomgång.

Hans förklaring till den låga aktiviteten är just avhoppen och mötesskolket. Fyra av hans invalda partikollegor har försvunnit sedan valet. Och Henrik Gustavsson hinner inte med ensam, säger han.

– Någonstans får jag välja att prioritera och jag lägger mitt krut på budgeten som ska in varje år.

Invandringspolitiken får vänta
Partiets huvudfråga, den om invandringspolitiken, har haft en undanskymd tillvaro i Karlshamn. Budgeten innehåller visserligen några klassiska invandrarkritiska förslag; som att staten bör slopa avtalet med Migrationsverket, slopad modersmålsundervisning och krav på ett så kallat mångkulturellt bokslut. Men i övrigt har det varit tyst om partiet i den frågan.

Nu mobiliserar SD inför nästa val i september 2014. Henrik Gustavsson ser ljust på framtiden, medlemmarna i Karlshamn har blivit fler. Han hoppas kunna fylla på med folk i nämnderna redan nu, men menar att det inte är självklart. SD har fortfarande svårt att få tag i personer som vill jobba politiskt, säger han.

– Det rapporteras ju nästan varje månad att någon inte har fått ett jobb eller blivit av med ett jobb eller något fack som hotar med uteslutning om man är aktiv Sverigedemokrat, säger han.

Henrik Olosson
henrik.olsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista