De senaste åren har inte en enda båtmotor stulits från bryggan i Svanevik. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio.
Svanevik

Noll stölder på fyra år

1:35 min

Samtidigt som det i Blekinge förra året stals över 150 båtmotorer, försvann inte en enda från båtarna i Svaneviks bryggförening. Det var för fyra år sedan som medlemmarna själva började bevaka området och sedan dess har antalet stölder varit noll.

Efter upprepade stölder beslutade medlemmarna i Svaneviks bryggförening att själva bevaka området. 2009 drog arbetet igång och sedan dess har alltså antalet stölder stannat på noll.

Samtidigt har resten av Blekinge drabbats av över 250 båtmotorstölder de senaste tre åren.

Billigare försäkring
Bengt Svensson som är föreningens ordförande menar att det hela är ganska enkelt. Allt handlar om att finnas på plats och förutom att stölderna upphört finns det också en annan bonus.

Försäkringsbolagen har nämligen fått nys om vad som görs i Svanevik och nu har det ena bolaget efter det andra redan sänkt eller är på gång att sänka premien för båtägarna i området.

Gått på export
Modellen med att bevaka har också gått på vad man kan kalla export. Bengt Svensson har informerat andra båtklubbar om hur man jobbar och intresset har enligt honom själv varit stort.

Samtidigt finns det en medvetenhet att man genom bevakningen flyttar stöldproblemet till någon annan plats, men förhoppningen är att det på sikt ska leda till att intresset för att stjäla motorer ska försvinna helt.

Mikael Eriksson
mikael.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista