Polisen hänger också på Facebook. "Det är ett väldigt bra sätt för oss att sprida information fort" säger närpolischef i Ronneby, Mats Hadartz. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio.
Blekinge

Facebook har blivit ett viktigt verktyg

Facebook har kommit att bli ett viktigt redskap för polisen i Blekinge. Där lägger dom ut viktig information till invånarna och kan även få användbara tips tillbaka.

– Medborgarna kan kommunicera med oss oavsett tid och plats på dygnet, säger Mats Hadartz närpolischef i Ronneby.

Matz Hadartz beskriver att sociala medier gör det möjligt att ge allmänheten en bild av vad polisen håller på med under dagarna, för den bilden kan många gånger vara ganska begränsad känner han. 

Det är nu ett år sen polisen i Blekinge dök upp på Facebook och i nuläget har dom 10 000 gillare. Delas deras inlägge sedan vidare så kan polisen på bara några timmar nå väldigt många människor.

Snabbt verktyg
– Det är ett väldigt bra sätt för oss att sprida information fort om vi skulle behöva det, säger Mats Hadartz.

På sidan ger polisen bland annat också brottsförebyggande tips. Men kommunikationen går som sagt åt båda håll, för i veckan bad Ronnebypolisen allmänheten om tips på var polisen borde stå och göra trafikkontroller, och över 40 förslag har hittills kommit in.

– Brandstationen i Bräkne-Hoby kom det in ett tips på, att man på eftermiddagarna kör alldeles för fort förbi.

Följer upp
– Vi kommer att kolla samtliga av de här platserna som kommit upp, säger Mats Hadartz.

Han berättar att polisens plats på sociala medier är här för att stanna. Den dag som Facebooks dominans byts ut mot något annat i den digitala världen så finns polisen även där.

Rebecka Gyllin
rebecka.gyllin@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".