Till sommaren får gubben Rosenbom sällskap av en ny skulptur, ett stenskepp av konstnären pål Svensson. Foto: Frank Luthardt/Sveriges Radio.
Karlskrona

Ett skepp kommer lastat med dop och gudstjänst ute

I sommar kan det bli utomhusgudstjänster och dop utanför Amiralitetskyrkan i Karlskrona. Det är tanken när kyrkan nu får ett nytt konstverk. Konstverket, ett skepp i sten, kommer att fungera som altare och samtidigt att vara ett ställe för meditation och en minnesplats för Marinbasen.

Vem som betalar för den nya platsen är än så länge en hemlighet, säger Henrik Lidén, amiralitetspastor.

– Vi har anonyma donatoror som ges tillkänna när vi inviger konstverket den 31 maj.

Känd konstnär
Konstnären Pål Svensson är den som gör konstverket. Hans verk finns på flera platser i landet, bland annat vid hotellet på Fisktorget i Karlskrona.

Bilden av lakritsbåt skulle kunna ge en uppfattning om hur det nya konstverket vid Amiralitetskyrkan kan komma att se ut säger Henrik Lidén och det ska gå att rotera trots att det väger över två ton.

– Det gör att vi kan ställa konstverket utifrån där folk är just nu men det är också möjligheten för barn och familjer att röra och snurra på det här.

Utedop och kvällsgudstjänst
Muren runt kyrkan att ska få belysning och bänkar ska placeras ut innan allt är klart i parken runt kyrkan.

Henrik Lidén hoppas att den nya platsen med skeppet i centrum kommer att fylla många olika behov och har själv planer på hur den kan användas framöver.

– Gärna kvällsgudstjänster till en början i alla fall, sen vore det roligt om man ganska snart fick ha det första dopet ute i det fria, säger han.

Annelie Lundin
annelie.lundin@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista