Ewelina Falck inspireras dagligen av 50-talsmodet. Här är det makeupen som är som hämtad från 50-talet. Foto: Tove Kluge/Sveriges Radio
KARLSKRONA

"Det ska vara röda läppar såklart"

4:54 min

Många kvinnor hämtar i dag modeinspiration från gångna årtionden, och en av dem som gör det är 19-åriga Ewelina Falck. Nu ställs hennes intresse ut på Blekinge Museum.

Det ljuva 50-talet. Vackra kvinnor med vida kjolar, pärlhalsband och höga klackar. Stilikoner som Marilyn Monroe, Birgitte Bardot och Grace Kelly och fantastiska designers som Coco Chanel och Christian Dior.

Ja, det är lätt att bli inspirerad av det vackra 50-talsmodet. En av dem som tagit sitt intresse lite längre är 19-åriga Ewelina Falck från Karlskrona.

Hon har tillägnat hela sitt projektarbete på gymnasiet på 50-talet.

– Det handlar om 50-tals mode för unga kvinnor i västvärlden. Man kan välja att göra praktiskt eller uppsats, men då valde jag att göra något praktiskt med utställning och modevisning.

Varför blev det 50-taletsmode?

– Jag har länge intresserat mig av mode, och sedan jag började på gymnasiet har det handlar om retromode, alltså 40-, 50- och 60-tal. Men sen till projektarbetet fick jag välja ett årtionde, och då tog jag 50-talet. Det passar mig, det är feminint och flickigt och det är det jag gillar i min egen stil också

Favoriten kommer från kompisens farmor
Projektarbetet är gymnasiets stora självständiga examensarbete. Ewelina Falcks utställning består till störst del av hennes egna saker, men favoritsaken i utställningen är en brölloppsklänning hon lånat av en kompis farmor.

– De flesta grejerna är faktiskt mina egna. Det är väskor som jag fått av mormor, pärlhalsband, filmisar som jag köpt på loppis, gamla tidningar och husmorsböcker. Sen är det tre klänningar, två som jag lånat och en som är nyproducerad, men som har den rätta stilen, säger Ewelina Falck.

– Den ena klänningen, den är jättefin. Det är min favorit, det är en bröllopsklänning från 1953. Den är enkel, men framhäver midja och höfter. Den går ner till vaden, väldigt 50-tal. Till den har den en dräktjacka som är ljus och har ett blommönster. Det är en klassisk och stilren klänning, men man kan fortfarande se 50-talet i den, fortsätter hon.

Idealkvinnan inget för Ewelina Falck
Men idealet för kvinnor var en välklädd hemmafru, något som Ewelina Falck rynkar näsan åt.

– Idealkvinnan var en hemmafru kan man säga. Hon skulle vara i hemmet och framförallt i köket. Man skulle gifta sig, skaffa barn och sköta hemmet. Man skulle inte vara självständig, säger hon.

– Det är inget jag förespråkar, jag gillar modet och musiken. Hemmafruidealet är inget jag tycker man ska sträva efter i dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista