1 av 2
Lekställningen har stängts av efter helgens olycka. Bilden visar var de murkna träplankorna lossnade. En förälder föll framstupa från två meters höjd i olyckan. Foto: Henrik Olsson, SR Blekinge
2 av 2
Håkan Fridh, områdeschef på Ronnebyhus är självkritisk och tycker att han borde ha stängt lekplatsen redan för ett år sedan, eftersom den inte besiktigades enligt de krav som finns. Foto: Henrik Olsson, SR Blekinge
Kallinge

Lekplats inte besiktigad på flera år

Det kommunala bostadsbolaget Ronnebyhus har inte gjort de säkerhetskontroller av lekplatser som lagen kräver. Det står nu klart efter olyckan i helgen där en pappa brakade igenom ruttna plankor på en klätterställning på en lekplats i Kallinge.  

Lekplatser ska säkerhetsbesiktigas varje år och senast lekplatsen i Kallinge besiktigades var 2010.

Håkan Fridh är områdeschef för Ronnebyhus och beklagar att inte besiktningen blivit gjord:

– Det är väl något som fallit mellan stolarna här. Om det är en resursbrist hos oss, att vi inte har hunnit med det hela för vi har ganska många lekplatser. Det är ju ingen urskuldanade sak men det har bara blivit så här och vi kan bara beklaga det hela.

Av de fem lekplatserna i Kallinge var det två som inte blev besiktigade förra året.

Idag har lekplatsen där pappan föll genom en klätterställning stängts men frågan är varför det inte gjorts tidigare?

– Därför att vi inte hade vetskapen om att den var så dålig som den faktiskt är, säger Håkan Fridh.

Den andra lekplatsen besiktigas omedlebart, enligt honom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista