I måndags var sista dagen för dubbdäck Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
BLEKINGE

Polisen lovar att vara snälla i däckkontrollerna

3:08 min

I måndags var sista dagen att ta bort sina dubbdäck. Men det är lite oroligt, så sent som i förra veckan singlade snö ner över Blekinge. Hur ska man göra i aprilvädret? Trafikbefäl Peter Lagerström reder ut frågorna.

Måste man ta bort sina dubbdäck nu den 15 april?

– Du ska byta däck om det inte är väglag, vilket det inte ska bli mer här, men ska du åka eller vara på vägar där vinterväglag råder är det tillåtet att köra.

Det har varit en seglivad vinter, på vissa platser finns fortfarande snö. Hur hanterar ni detta?

– Vi får kanske vara lite mer restriktiva i hur vi rapporterar in det här till skillnad från andra år. Det har varit en väldigt seglivad vinter. På sina ställen ligger det snö och is kvar, särskilt norrut. Och dem kommer vi ha i åtanke.

Säg att man om två veckor ska upp och köra i norra Sverige där det finns snö, kan jag ha kvar dubbdäcken på då?

– Det är tveksamt. Du kan inte bruka din bil om du befinner dig på sydliga vägar utan vinterväglag. Då får du faktiskt ta bort dem under tiden och när du sedan ska köra upp får du faktiskt sätta på vinterdäck igen.

Daniel Kjellander
daniel.kjellander@sverigesradio.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista