1 av 2
Alexander Hedström har anställning på landstinget till den siste juli. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio.
2 av 2
Alexander har koll på läget när han sorterar brickor. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio.
Blekinge

Ungdomsjobb på patologen: "Har aldrig varit rädd för döden"

"Yrket som lockar mest är obduktionstekniker"
1:35 min

Landstinget Blekinges satsning att projektanställa arbetslösa ungdomar har fått en bra start. Syftet var bland annat att få upp intresset för att jobba inom vården, något Alexander Hedström har blivit efter tre månaders arbete.

I första omgången är det 25 ungdomar som fått ett halvårs projektanställning. Nu har de kommit ungefär halvvägs in i sina anställningar och Alexander Hedström är en av dem. Han arbetar på avdelningen Klinisk patologi och cytologi på Blekingesjukhuset i Karlskrona och trivs jättebra.

– Jag lär mig fruktansvärt mycket på jobbet så det är väldigt roligt, säger Alexander Hedström.

Blivit intresserad
Landstinget Blekinges syfte med att satsa på att projektanställa 100 arbetslösa ungdomar var bland annat att få fler intresserade av jobb inom vården. Och så har det även blivit för Alexander.

– Det har definitivt fått mig att få upp ögonen för eventuella framtida jobb på sjukhuset. Det yrket som lockar mig mest är att bli obduktionstekniker.

Sorterar glasskivor
Hans huvudsakliga arbetsuppgift är att sortera och arkivera små glasskivor, innehållande delar av kroppsvävnad. De ska då arkiveras efter att ha blivit diagnostiserade. Han har även deltagit vid obduktioner och skräms inte av att vara så nära avlidna människor.

– Jag har aldrig varit rädd för döden och aldrig tyckt det varit jobbigt med döda människor. Så för mig är det ett väldigt passande yrke, jag tycker inte det är obehagligt överhuvudtaget.

"Alla nöjda"
Jenny Karlsson är projektsamordnare för landstinget satsning på ungdomsjobb och enligt henne är är så gott som alla inblandade nöjda med hur det gått hittills i projektet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".