Författaren Arkan Asaad föreläser om bland annat hederskultur i Karlshamn idag. Foto:Scanpix
Karlshamn

"Alla måste ta ansvar för hederskultur"

"Det finns en väg ut"
1:24 min

Vi måste ta gemensamt ansvar för kraven och tvånget som följer med hederskultur. Det menar Arkan Asaad som skrivit boken Stjärnlösa nätter, en edlvis självbiografisk roman som berör hederskultur.

Idag besöker Arkan Asaad Karlshamn med sin föreläsning "Mitt liv och rätten att få välja" som handlar om tvångsäktenskap sett ur en mans perspektiv.

I föreläsningen berättar han om sin relation med sin pappa, hur det är att växa upp i en familj med starka traditioner och varför han valde att följa sina egna drömmar.

Han berättar om baksidan med hederskultur och att han själv blev bortgift när han var 19 år. Men han framhäver också att det finns mycket positivt med hederskultur, att känna heder. Men också att det är många som är offer. Och han menar att alla måste ta ansvar.

– Det är inte ett religiöst problem, inte ett regionalt problem, inte ett könsproblem. Det är är ett globalt problem.

Idag föreläser Arkan Asaad på Väggaskolan och ikväll för allmänheten på Stadsbiblioteket i Karlshamn. Och han berättar att hans föreläsningar ofta leder till starka känslor bland dem som lyssnar.

– Det är alltifrån tårar, skratt och glädje.

Men man går ifrån föreläsningen med hopp påpekar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".