AB Volvo går in med 12 miljoner i forskningscentret. Företagets utvecklingschef Jenny Elfsberg har god erfarenhet av BTH:s forskare sen tidigare. Foto: Henrik Olsson, SR Blekinge

Jättesatsning på forskning till länet

Tobias Larsson: "Ovärderligt för oss"
1:11 min

Idag sjösatte Blekinge Tekniska Högskola och KK-stiftelsen sin 110-miljoners satsning på forskning i samarbete med svensk industri. 35 forskare och företagsrepresentanter fanns på plats på högskolan för att inleda samarbetet.

Dumpers, lysrör och mjölkkartonger är exempel på produkter som tillverkas i Sverige i processer som ständigt behöver förnyas för att tillverkarna ska kunna hålla jämna steg med konkurrenter världen över. Det är här Blekinge Tekniska Högskola kommer in i bilden. Tillsammans med den statliga KK-stiftelsen och nio industriföretag satsar BTH 110 miljoner kronor på att bygga upp ett centrum för forskning riktad mot industrin.

Duktiga forskare
Volvo Construction Equipment är en av tre stora industrier som satsar pengar i det här forskningscentrat. För Volvos del handlar det om 12 miljoner kronor. Väl använda pengar hoppas Jenny Elfberg, chef inom företagets  produktutvecklingsorganisation.

– Vi är måna om att hitta de bästa samarbetspartnerna och vår erfarenhet av BTH sedan tidigare är att forskarna här är duktiga, säger hon. BTH ska hjälpa Volvo Construction Equipment och de andra företagen med deras produktutveckling. Det kan handla om att ta fram mer bränslesnåla maskiner eller annat.   

Bra för BTH
Att ett forskningscenter av den här kalibern kan byggas i Blekinge betyder mycket för BTH.

– Vi kommer att anställa fler forskare. Att vi kan göra det här visar att vi är konkurranskraftiga inom akademin, säger BTH-professorn Tobias Larsson som ska leda forskningscentrat.

Henrik Olsson
henrik.olsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".