Bild från tidigare tillfälle när Kommunal protesterade: Foto: JESSICA GOW / SCANPIX
Blekinge

Kommunal tar ut nyckelpersoner i strejk

1:32 min

Fackförbundet Kommunal har med omsorg valt ut vilka medlemmar i Blekinge som tas ut i strejk och syftet är att den ska slå så hårt som möjligt. Nu är det klart att ett femtiotal anställda på Blekingesjukhuset i Karlskrona och i Karlshamns kommun lägger ner arbetet den 29 april.

– Vi har försökt hitta nyckelpersoner som gör att det ska slå ännu hårdare. Vi har ju fått så pass mycket sämre arbetsmiljö och arbetsvillkor de senaste åren att vi är beredda att kämpa, säger Mariann Andersson, avdelningsordförande för Kommunal Sydost.

Därför går de som jobbar på obduktionen, i caféet och på tvättbytet på sjukhuset i Karlskrona ut i strejk.

Svårt att överblicka effekter
Landstingets personaldirektör Carin Hedqvist vet ännu inte vad strejken kommer ha för konsekvenser, men säger att det verkar bli mest kritiskt på avdelningen som ansvarar för rena lakan och arbetskläder.

– På tvättbytet handlar det inte om så många personer, men det kan drabba många fler, de vill ju att det ska märkas såklart.

Ovårdade parker
Karlshamns kommun drabbas också av kommunalstrejken i och med att VA-arbetare och parkskötare lägger ner arbetet. Samhällsbyggnadschef Peter Persson är inte säker på vad effekten blir, men säger att det finns risk för att Karlshamns friluftsområden och parker kommer se eftersatta ut framöver, eftersom ingen kommer klippa gräs eller vattna blommor.

Strejk kan pågå länge
Kommunals medlemmar kräver en löneförhöjning på minst 1 740 kronor och motsätter sig en procentuell löneförhöjning. För tillfället står parterna långt ifrån varandra och samtidigt råder nyanställningsstopp.

Mariann Andersson från Kommunal Sydost säger att man är redo att hålla ut ett bra tag till.

– Jag ser det här som en kamp för välfärden generellt och samtidig en kamp för våra arbetsvillkor.

Josefin Patzauer
josefin.patzauer@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista