Blir det lite väl långa fikapaus ibland? Foto: Scanpix.
Jobbet

"Vissa maskar halva arbetstiden"

3:11 min

Vi har nog alla gjort det. Skickat ett privat mail, kollat Facebook eller hängt lite extra i fikarummet. Men varför maskar vi på jobbet? Sociologen Roland Paulsen har försökt svara på den frågan.

Hur maskar man och varför gör man det? En ny doktorsavhandling vid Uppsala Universitet har 40 personer intervjuats om varför de inte gör det de ska på jobbet.

– De jag har intervjuat är extremfall, de lägger mer än hälften av jobbtiden på att maska, säger sociologen Roland Paulsen från Uppsala universitet som gjort studien.

I ärlighetens namn kan nog de flesta av oss kan erkänna att vi maskar då och då. Men varför gör vi det? Enligt Roland Paulsson kan de handla om flera saker.

– Det kan handla om att de vantrivdes på jobbet eller hade en konflikt med chefen, vilket gjorde att de inte ville jobba mer, säger han.

– Men det handlade också om att jobb har blivit "heligt", alltså att man ska jobba för jobbandets skull trots att arbetet inte är givande, förklarar han. 

Vad jobbade de som du har intervjuat med?

– Mer intressant är att fokusera på vad de inte jobbade med. Jag intervjuade ingen i vården och ingen bonde i jordbruket. Det handlade om jobb där det är svårt att se vad som utförs, alltså jobb som sker bakom en skärm. Det blir svårt att övervaka och se resultatet av jobbet, säger Roland Paulsson

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista