I Saxemaraviken ligger det gamla vraket som väcker förtret. Foto: Liselotte Olsson/ Sveriges Radio.
Saxemara

Vill att Räddningstjänsten "övar bort" vrak

Nu har Ronneby kommun fått vraket som ligger i Saxemaraviken på sitt bord. Den gamla skorven väcker nämligen stort förtret hos Saxemara samhällsförening och Saxemara båtklubb som menar att den både är en fara för sjösäkerheten och dessutom extremt ful.

Saxemara samhällsförening och Saxemara båtklubb menar att vraket som sjunker mer för varje år är en fara för sjösäkerheten. Riskerna att ha det kvar kommer dessutom bara bli större när vraket sjunker under vattennivån påpekar man i en skrivelse till Ronneby kommun.

Ligger bra
Men Sjöfartsverket och Kustbevakningen som tittat på ärendet håller inte med. De ser inte vraket som varken en fara för sjösäkerheten eller för miljön, och lämnar det alltså där det ligger.

Eftersom föreningarna inte fått gehör hos vare sig Sjöfartsverket eller Kustbevakningen lyfter de nu fram att vrakproblemet borde ligga i kommunens och länsmuséets intresse eftersom de engagerat sig i båtvarvet i viken.

Passande räddningsövning
Föreningarna föreslår att till exempel Räddningstjänsten i en av sina övningar skulle kunna lyfta vraket och transportera det till Saxemaravarvet för vidare upptagning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista