Idag släpper fartygstrafiken i Östersjön ut dubbelt så mycket svavel som Danmark och Sveriges totala utsläpp på land. Foto: Frank Luthardt/Sveriges Radio Blekinge.
Blekinge

Slut på tjockolja för Blekingefärjor

1:29 min

Snart kan färjorna mellan Karlskrona och Gdynia ha miljövänliga metanolmotorer, det säger Stena Lines informationschef Joakim Kenndahl. Och om regeringen skjuter till omställningspengar kan det gå snabbare än kvickt.

Snart är det slut på användningen av miljövidrig tjockolja som bränsle för färjorna i Östersjön, det har FN:s sjöfartsorganisation IMO beslutat. År 2015 ska alla fartygen ha ställt om.

Därför testar Stena Line nu metanolmotorer på en av sina linjer och om testet slår väl ut kan det vara Blekinge som står näst på tur.

– Om vi kan få det att fungera på färjan mellan Göteborg och Kiel så ligger Karlskrona-Gdynialinjen inom räckhåll för att bli nästa test, säger Joakim Kenndahl informationschef på Stena Line.

Vill att regeringen skjuter till pengar
Samtidigt pågår projekt "Clean Baltic Sea Shipping", en utredning om hur sjöfarten i Östersjön kan bli miljövänligare. Utredningen visar att det behövs en morot för att få branschen att välja metanol, istället för diesel, som nytt drivmedel, säger projektledare Sten Björk.

– Om staten kan bidra med ett omställningsbidrag så skulle man underlätta en snabbare övergång, och det tycker jag vore en rimlig åtgärd. Särskilt för Sverige som har Europas längsta kuster och mest transporter längs kusten.

"Bidrag skulle ge snabbare förändring"
Därför kommer utredningen föreslå att regeringen skjuter till pengar för att stötta branschen, något som man på Stena Line tycker låter som ljuv musik.

– Ett bidrag skulle underlätta omställningen för oss, det skulle gå snabbare att jämföra, vilket är bra för miljön och dessutom skulle det inte påverka priserna för våra kunder, säger Joakim Kenndahl.

Josefin Patzauer
josefin.patzauer@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista