Försäkringskassans generaldirektör Dan Eliasson besökte Karlshamn under onsdagen. Foto: Mika Koskelainen/Sveriges Radio.
Karlshamn

Trots beslut om neddragning: 100 nya tjänster på Försäkringskassan

Trots att det har tagits ett beslut om att Försäkringskassans nationella centrum i Karlshamn ska bantas ner och omvandlas till en filial, underställd kontoret i Kalmar, så har enheten i Karlshamn vuxit kraftigt.

Sedan beslutet togs har nära 100 personer nyanställts i Karlshamn. Facket tolkar det som att Försäkringskassans högsta ledning har ändrat sig och vill behålla den verksamhet man har i Karlshamn.

- Framtiden för Försäkringskassans enhet i Karlshamn ser bra ut. Det är ett duktigt gäng som gör bra resultat. Vi behöver deras arbetsinsatser för lång tid framöver. Så den oro som funnits, den tror jag är bortblåst, säger Försäkringskassans generaldirektör Dan Eliasson.

Dystert besked
För ett år sedan kom Försäkringskassan med dystra besked för Karlshamn. Det nationella centret med 250 anställda skulle göras om till en filial och placeras under Försäkringskassans kontor i Kalmar. Facket fick beskedet att omvandlingen till filial skulle vara klar i april i år och att personalen i Karlshamn succesivt skulle minskas, enligt Patrik Sjöstedt, arbetsplatsombud för ST-facket.

Facket har med förvåning kunnat observera en helt annan utveckling än den väntade. Bemanningen i Karlshamn har utökats med nära 100 nya medarbetare under det gångna året och 18 till är på väg in. Och vid sitt besök i Karlshamn i dag talade Försäkringskassans högsta chef alltså om en ljus framtid för kontoret i Karlshamn.

"Små justeringar"
De "justeringar" Försäkringskassans ledning pratar om idag är betydligt mindre än de nedskärningar man pratade om tidigare, enligt facket.

Platschefen på Karlshamnskontoret, Lisbeth Grönvwall, tror att den enda förändringen när beslutet om en filial väl genomförs blir att ledningsorganisationen bantas.

- Jag tänker att en platschef i Karlshamn och en platschef i Kalmar blir för mycket.

Hur många medarbetare kommer ni att ha i Karlshamn om två år?

- 360 medarbetare är nog vad man ska vara som max, vi ska inte bli större än vad vi är i dag, säger hon.

Per Kudo
per.kudo@sverigesradio.se

Henrik Olsson
henrik.olsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista