Att tvätta bilen hemma kan bli en mycket dyr historia. Foto: Leif R Jansson/Scanpix
BLEKINGE

Biltvätten kan bli en dyr historia

3:28 min

Våren kommer allt närmare och en del kanske blir sugna på att tvätta bilen på gatan. Men det kan bli en dyr historia för den som blir påkommen. Runt 10 000 kan det kosta för den olagliga verksamheten.

Att tvätta sin bil på gatan kan bli en dyr historia. Det är nämligen olagligt enligt miljöbalkens allmänna regler eftersom det rinner ner olja och miljöfarliga ämnen i dagvattenbrunnarna och ut i vattendrag och bäckar.

Men skulle man trots förbudet ställa sig på gatan behöver man inte vara orolig. Ingen kommun i Blekinge genomför några specifika kontroller.

– Vi har ju ingen direkt uppsökande verksamhet där vi letar efter tvättare, utan det handlar om att vi blir uppmärksammade på det av allmänheten. Det är en resursfråga, vi kan inte åka gata upp och gata ner och leta efter folk som tvättar sina bilar, säger miljöinspektören Leif Abrahamsson på Ronneby kommun.

Kan dömas till vite
Men det kan bli en mycket dyr biltvätt. Blir man påkommen finns risken att du döms till vite, en summa pengar som du kommer tvingas betala om du inte upphör med att tvätta bilen på gatan.

– Är det så att vi uppmärksammas på att någon tvättar på ett olämpligt sätt så kan vi rikta föreläggande och till det kan kopplas vite och sådant för att få de åtgärder vi behöver, säger Leif Abrahamsson.

– Beloppet sätts så att det får avsedd påtryckningseffekt. För den enskilde och en mindre verksamhet som beter sig olämpligt så är det kanske 10 000 kronor som det handlar om. Men det beror på det enskilda fallet.

Att inte ta till sig information
När någon blir påkommen handlar det oftast om att någon tipsar kommunen om att en person tvättar sin bil på gatan. Men det har aldrig gått så långt att man i Ronneby kommun har tagit till vite.

--  Nej, det har inte varit aktuellt, det har löst sig på tidigare stadier genom information och upplysning till den som har betett sig olämpligt, säger Roland Abramsson.

Vad krävs för att vite ska bli aktuellt?

– Om man inte tar till sig av informationen utan man fortsätter på ett felaktigt och olämpligt sätt.

Tove Kluge
tove.kluge@sverigesradio.se

Daniel Kjellander
daniel.kjellander@sverigesradio.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista