Hundbajs kan röra upp heta känslor. Foto: Scanpix.
Karlskrona/Karlshamn

Stor skillnad på antal hundbajstunnor

4:03 min

Det är stor skillnad på hur kommunerna gör för att underlättar för hundägare att plocka upp efter sig när bästa vännen är färdig. I Karlshamn finns 160 latriner, medan Karlskrona bara har 20 - men å andra sidan delar ut gratis hundbajspåsar. 

Det som göms i snö kommer upp i tö. På vårkanten avslöjas allt det hundbajs som inte plockats upp på vintern och kan orsaka stort förtret om det hamnar under skon. 

Men hur enkelt det är att slänga påsen med sin hunds avföring beror på var man bor. 

250 000 om året
I Karlshamns kommun finns 160 hundlatriner - och folk skriker efter fler.

Marie-Louise Svensson Wickström, gatu- och parkchef i Karlshamn menar att det är en kostnadsfråga. 

– Vi lägger 250 000 kronor om året, vilket är en hög siffra. Vi försöker att ha latrinerna på strategiska platser. När vi får synpunkter så går vi ut och kollar om de verkligen står på de mest optimala ställena, säger hon. 

Marie-Louise Svensson Wickström tycker ändå att kommunen sköter bajsproblemet på ett bra sätt. 

– Vi har fått mindre kritik detta året. Vi har bett dem som tömmer våra latriner att även plocka upp det som ligger på marken, säger hon. 

Bunkrar gratis påsar
I Karlskrona finns bara 20 latriner, men det finns gratis påsar utplacerade runt om i staden. Ingvar Svensson, ansvarig för gator och parker i Karlskrona menar dock att hundägaren alltid har ett ansvar för sin egen hund. 

– Stolparna med påsarna är reklamfinansierade. Ibland tar de slut och då tycker folk att det är fritt fram att låta bli att ta upp bajset. så är det inte. 

Han har också sett att folk bunkrar upp med gratispåsarna. 

– Det finns 200 stycken i en stolpe, ibland har man sett att någon tar med sig allihop, säger han. 

Gubbarna får städa
Han tycker inte att problemet med hundbajs som ligger kvar är så stort mitt inne i centrum. Däremot har han sett en hel del i utkanten av staden. 

– Det är tråkigt, men främst är det ju en sanitär olägenhet för våra gubbar som jobbar med att städa upp efter hundägare som inte gjort det själva, säger han.  

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista